<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206756" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кореец напад...

Промените при връчването на фишове вече са факт

07 Ноември 2023
0 747

Промените при връчването на фишове вече са факт, предаде БТА. Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата вече работи. Заедно със заместник-министъра на електронното управление Валентин Мундров я представиха пред медиите днес.

Услугата дава възможност да бъде получена информация за нарушение с шанс то да бъде платено веднага. Гражданите се уведомяват с текстово съобщение по телефон или имейл.

Известяването за пътни глоби ще е по-лесно, но пак може да се заобикаля

Системата функционира от 16 октомври. До 2 ноември (т.е. за две седмици) чрез нея са връчени над 5000 документа на гражданите, които имат регистрация в системата. Голяма част от тях са изплатени.

Промените при връчването на фишове вече са факт
Снимка: Владимир Шоков/БТА (ЕК)

“Ние ще подобрим събираемостта на глобите, което е основната превенция по отношение на борбата с пътните произшествия”, заяви Стоянов.

“Възможността за интегриране на системите на МВР и Министерството на електронното управление е дадена през законодателните промени, направени през август във връзка с нарушенията на пътя”, добави вътрешният министър.

МВР предлага и шефът да може да ни връчи фиша за нарушение на пътя (видео)

Заместник-министърът на електронното управление сподели, че е радостен, че обявяват информационната система за сигурно електронно връчване.

„Работим да се получава с максимално малко закъснение след нарушението. След като бъде заснет автомобила, който превишава скоростта, се изпраща информация. Услугата не изисква задължителна регистрация в системата. Ако решите да се регистрирате, посочвате контактите, на които да получавате известията”, каза Мундров.

Калин Стоянов припомни, че е въведена промяна и за отнемането на автомобили от водачите, които са установени да управляват след употреба на наркотици и алкохол над 1,2 промила. От влизането в сила на промените до момента са отнети 78 автомобила. А присъдите за шофиране след употреба на наркотици и алкохол са 194. “Тази мярка работи”, категоричен е вътрешният министър.

Промените при връчването на фишове вече са факт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции