<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=205612" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Силен старт н...

Френската полиция задържа близък до Путин руски олигарх

31 Октомври 2023
0 177

Френската полиция задържа близък до Путин руски олигарх. Вилата на Алексей Кузмичoв в курорта Сен Тропе е била претърсена, пише Financial Times.

Aктиви на руски олигарси за 850 милиона евро запорира Франция

Френски следователи са задържали руския олигарх Алексей Кузмичов във връзка с пране на пари, укриване на данъци и нарушаване на международните санкции. Имоти както в Париж, така и в Южна Франция, свързани с Кузмичов, на когото са наложени санкции във връзка с войната в Украйна, са били претърсени от властите.

Кузмичов притежава дял в “Алфа Груп” – един от най-големите финансови и промишлени концерни в Русия. Той е собственик на много яхти и имоти из цяла Франция. Вилата му, намираща се в курорта Сен Тропе, също е била претърсена.

Френската полиция задържа близък до Путин руски олигарх
снимка: iStock

Кузмичов е смятан за изключително влиятелен и има близки отношения с руския президент Владимир Путин. Съгласно наложените му санкции олигархът няма право да пребивава на територията на нито една държава членка на Европейския съюз.

Прокуратурата проверява дали у нас са прани пари на руски олигарси

След началото на руската инвазия в Украйна, през февруари миналата година, Франция замрази активи на руски олигарси на стойност около 850 милиона евро. В това число конфискува и редица яхти, вили на Лазурния бряг, на който богатите руснаци отдавна инвестират. Дори у нас Софийска градска прокуратура се самосезира и през април започна проверка за пране на пари от руски олигарси. Срокът бе от три месеца, но до решение и евентуално открито престъпление така и не се стигна.

Френската полиция задържа близък до Путин руски олигарх

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции