<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208463" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брюксел удъл...

Брюксел одобри изменения план на България за възстановяване и устойчивост

21 Ноември 2023
0 110

Брюксел одобри изменения план на България за възстановяване и устойчивост. Сега планът е на стойност 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Комисията в понеделник.

Новината идва, след като в края на септември България изпрати на ЕК изменен вариант на плана, информира Свободна Европа. Той трябваше да бъде съобразен със “сравнително по-добрите икономически резултати на България през 2020 г. и 2021 г. в сравнение с първоначално предвидените“, пише в прессъобщението на ЕК.

Заради това преразглеждане и максималния размер на безвъзмездните средства по плана беше намален от 6,3 милиарда евро на 5,7 милиарда евро.

Сега Съветът разполага по правило с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията за одобряване на изменения план.

Брюксел одобри изменения план на България за възстановяване и устойчивост
Снимка: iStock

При изпращането на изменения план през есента бяха изпратени и териториалните планове на България за справедлив преход на въглищни региони. За тяхната зелена трансформация са предвидени 3,5 млрд. лв. от ЕК.

Тогава се стигна до протести на енергетици и миньори, които настояваха правителството да не изпраща плановете. След протестите държавата се ангажира да не затваря административно нито въглищни, нито електрически централи преди 2038 г. Премиерът Николай Денков каза, че “постепенно някои от тях ще отпаднат от енергийната система, защото няма да е икономически възможно те да работят повече“.

Страната ни подаде второ искане за плащане по Плана за възстановяване

През декември 2022 г. България получи първо плащане в размер на 1.37 милиарда евро по плана. България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане в началото на октомври.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Брюксел одобри изменения план на България за възстановяване и устойчивост

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции