<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208578" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия с но...

Десетки хиляди мъже симулирали болест или бягали от Украйна, за да не ги мобилизират

22 Ноември 2023
0 216

Десетки хиляди мъже симулирали болест или бягали от Украйна, за да не ги мобилизират, разкрива BBC. Става дума за близо 20 000 мъже, които от началото на войната са “избегнали” да не бъдат призовани в армията.

Други 21 113 мъже са се опитали да избягат, но са били заловени от украинските власти, потвърди Киев.

Сред изключените от военна повинност са мъже със здравословни проблеми. Както и такива, които имат задължения за полагане на грижи, и бащи на три или повече деца.

След нахлуването на Русия на повечето мъже на възраст между 18 и 60 г. беше забранено да напускат страната. Но данните показват, че ежедневно десетки са успявали да излязат. Някои от тях са преплували опасни реки, за да напуснат страната. Други просто са се възползвали от тъмнината.

Десетки хиляди мъже симулирали болест или бягали от Украйна, за да не ги мобилизират
Снимка: iStock

Над 160 000 души в България, избягали от войната в Украйна, са със статут на временна закрила

Най-много незаконно пресичане е осъществено на границата на съседните Румъния, Молдова, Полша, Унгария и Словакия. Данни сочат, че 19 740 мъже са преминали незаконно в тези страни между февруари 2022 г. и 31 август 2023 г.

Не знаем как са избягали те, но знаем какви методи са използвали останалите 21 113, заловени при опит за бягство. По-голямата част от тях – 14 313, са се опитали да преминат границата пеша или с плуване. Останалите 6800 са разчитали на фалшиви документи, в които са посочени измислени заболявания.

Над 40 000 мъже, които са избягали или са направили опит да го направят, могат да представляват значителна част от хората, необходими на Украйна, за да попълни армията си. През август официални представители на САЩ изчислиха, че броят на загиналите украински военни достига 70 000 души. Киев не иска да посочи конкретна цифра.

Страната също така не публикува официални данни за числеността на армията си. Смята се, че в украинските въоръжени сили има над 800 000 души.

Ето какво разказват мъже, които са успели да напуснат страната:

Евгени

Кадри показват фаталните последици от решението на мъже да преплуват реките. Намерени са тела на мъже, извадени на брега, удавили се при опит да пресекат река Тиса между Украйна и Румъния.

“Какво трябва да правя (в Украйна)? Не всеки е воин… не е нужно да държиш цялата страна затворена. Не можеш да слагаш всички в един кюп, както правеха в Съветския съюз“. Това казва Евгени – строителен работник от Киев.

Десетки хиляди мъже симулирали болест или бягали от Украйна, за да не ги мобилизират

Евгени, казва, че просто е преминал пеша границата. В този случай за избягалите от войната е сравнително лесно да поискат убежище. Той се чувствал в капан в Украйна. След като успява да избяга, той подава молба за убежище. Това е нещо, което трябва да се направи в рамките на 24 часа след влизането в страната, за да се избегне криминално досие.

Ерик

В същия център за предоставяне на убежище и имиграция е Ерик. Той е 26-годишен музикант от Харков, който казва, че е преминал в Молдова, като е прекосил пеша равнините на отцепилия се от Молдова регион Приднестровие и след това е преплувал река. Въпреки че е възможно да се сдобиете с фалшиви разрешителни, опитът на Ерик показва, че получаването на истински документи може да се окаже по-трудно.

След сложна коремна операция от перитонит Ерик обяснява, че трябва да спазва специална диета, която не му позволява да служи в армията. Но когато войната избухва, се оказва невъзможно да се получи медицинско удостоверение за освобождаване.

Десетки хиляди мъже симулирали болест или бягали от Украйна, за да не ги мобилизират

В крайна сметка Ерик успява да стигне до САЩ, където се събира със съпругата си и четиригодишната им дъщеря.

Влад

Влад успява да се сдобие с документ за освобождаване от армията, но казва, че след това не е успял да накара граничните служители да го приемат сериозно. Той бил развълнуван от факта, че е приет в чуждестранен университет и е получил студентско разрешително за напускане на Украйна, но скоро е разбрал, че това няма да е достатъчно.

“Помислих си, че не се е получило, защото попаднах на труден контролен пункт. Отидох на друг и на още един. Изсмяха ми се и ме изпратиха вкъщи. Осъзнах, че това парче хартия – това “разрешение” – е безсмислено за граничния служител, на тях изобщо не им пука”, разказва мъжът.

Вместо това Влад напуска страната, като преплува река Тиса и влиза в Румъния.

Влад стига до украинската страна на границата с помощта на свой приятел, но друг мъж – Данило, казва, че е използвал услугите на човек, който чрез Telegram организирал преминаването на Тиса. Приложението се оказва популярна платформа за контрабандисти, които рекламират услугите си.

Данило

Данило заяви, че на украинците трябва да се позволи да вземат собствени решения.

“Защото аз все още вярвам, че всеки човек избира целта на живота си. За някои смисълът е в защитата на териториите, за други – в защитата на себе си и на семействата си. Някои искат да творят, да изграждат бизнес, да допринасят за икономиката на държавата. Вярвам, че независимо от всичко, моята роля не е на бойното поле“, убеден е той.

Десетки хиляди мъже симулирали болест или бягали от Украйна, за да не ги мобилизират
Снимка: iStock

“Без хора – при това без умни хора, които изкарват добри пари и плащат добри данъци в хазната – е по-трудно да съществува държавата”, смята Данило.

Русия съди хиляди мобилизирани, отказали да се бият в Украйна

Какво става, ако те заловят или се върнеш?

Заловените от украинските власти рискуват да бъдат глобени с 92-230 долара и да получат присъда до 8 г. затвор. Не е ясно дали тези, които избягат и решат да се върнат в Украйна в бъдеще, също могат да бъдат наказани със задна дата, но се твърди, че това би било в национален интерес.

Надеждата е украинските власти да насърчат напусналите да се върнат, когато войната приключи, а не да ги наказват. Тъй като краят на войната с Русия не се вижда, не е ясно кога този въпрос ще стане актуален. В същото време Украйна се нуждае от всички войници, които може да получи.

Десетки хиляди мъже симулирали болест или бягали от Украйна, за да не ги мобилизират

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции