<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208146" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Финландия за�...

Германските танкове “Гепард” продължават да помагат на Украйна (видео)

19 Ноември 2023
0 168

Германските танкове “Гепард” продължават да помагат на Украйна. Германия даде на украинската армия 45 танка от това производство, DW разказва как украинците ги използват.

Германия се съгласи да предостави танкове на Украйна

Изминаха повече от 18 месеца, откакто Русия започна мащабната си инвазия в Украйна. Контраофанзивата на Киев се води с комбинация от старо съветско оборудване. Но и с оръжия, предоставени от западните съюзници. 

В района на Киев танковете защитават столицата от крилати ракети и ирански дронове. Първоначално обаче тежките бойни машини са имали друго предназначение. Идеята е била да свалят хеликоптери и самолети на близко разстояние от фронтовата линия. Техният обсег на действие е до 4 км.

Германските танкове &#8220;Гепард&#8221; продължават да помагат на Украйна (видео)
снимка: DW

„Гепард” се управлява от трима души – командир, шофьор и стрелец. Има два радара и две оръдия, които заедно могат да реализират до 1100 изстрела в минута. Куполът и оръдията се управляват от компютър. Командирът стреля, след като стрелецът електронно е набелязал цел. Работи се с джойстик – като в компютърна игра.

Производството на „Гепард” започва преди 50 години. През 2012-а германската армия ги изважда от въоръжение. След началото на руската инвазия в Украйна, Берлин обновява старите си танкове и ги предава на Киев. Припомняме, че Берлин дълго време се съпротивляваше в тази си помощ. Но в крайна сметка започна с танкове “Леопард 2”, а след това и “Гепард”.

Брюксел отпусна още военна помощ за Украйна

Германските танкове “Гепард” продължават да помагат на Украйна (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции