<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208665" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не знам, не чу...

Близо половината от българите смятат, че местните избори са били нечестни

23 Ноември 2023
0 125

Близо половината от българите смятат, че местните избори са били нечестни. Това показа проучване на социологическата агенция “Тренд”. Едва 19 на 100 вярват, че вотът е бил честен. Всеки трети пък не може да прецени, пише Дневник.

“Господарите” питат депутатите за местните избори, сглобката и БФС (РЕПОРТАЖ)

Изследването на “Тренд” е по поръчка на “24 часа” и е направено седмица след втория тур на изборите – в периода 11 – 18 ноември. В него участие са взели 1006 души, които са били питани по метода пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”.

Според една трета от анкетираните отмяната на машинния вот на първия тур е направила изборите по-нечестни. Приблизително същият брой респонденти смятат, че това не е оказало влияние, докато 11% са на мнение, че решението на Централната избирателна комисия е помогнало изборите да бъдат по-честни.

Машина или хартия

За близо 60% от участвалите в проучването смесеното гласуване с възможност за избор между хартия и машина трябва да се запази. Малко над една пета (21%) са на мнение, че е добре да се премине към изцяло машинен вот. А 11% – изцяло към гласуване с хартиена бюлетина. Въпреки това 41% посочват, че предпочитат да гласуват с машина. А 25% – с хартиена бюлетина. Трима от десет посочват, че методът няма значение за тях.

“Регистрира се съществена поколенческа зависимост. Мнозинството от хората до 50 години изразяват предпочитание към гласуването с машина. Докато при избирателите над 70 години над две трети посочват хартиената бюлетина. С машина предпочита да гласува мнозинството от избирателите на “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Възраждане”. А в най-голяма степен с хартия предпочитат да упражняват правото си на глас симпатизантите на БСП, следвани от тези на ДПС”, обобщават от “Тренд”.

Според по-голяма част от хората местните избори няма да доведат до промяна. Това споделят 44% от допитаните. 29% са оптимисти, че тяхната община ще се развива в положителна посока след вота. А други 16% мислят, че бъдещето на общината им ще бъде по-лошо.

Близо половината от българите смятат, че местните избори са били нечестни
снимка: iStock

Коментарът на “Господарите”

Никак не сме изненадани от резултатът на проучването на “Тренд”. Все пак тези местни избори ще бъдат запомнени със скандалът с машинното гласуване, според който хеш кодът бе изтекъл и доверието в машините бе свалено. И което доведе до единствено хартиено гласуване на първи тур. А от своя страна хартиените бюлетини донесоха много куриозни ситуации – пренаписване на гласове, зачеркване, омазване, преправяне, грешно пренасяне и какво ли още не. Припомнете си всичко това в материалите ни:

Топ причини защо това бяха най-нелепите избори в историята (Коментарът на “Господарите”)

Член на избирателна комисия в София тропа по масата и коментира “кеч кодове” (видео)

Измислени правила, караници и пушене в изборните секции в страната (видео)

Кмет отново се намесва в броенето на бюлетини (видео)

Член на СИК: „Да не влезем пак в Господари на ефира!“ (видео)

Близо половината от българите смятат, че местните избори са били нечестни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции