<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208329" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българка ста�...

Първи кадри от пленяването на кораба с двама българи на борда (видео)

20 Ноември 2023
0 2129

Първи кадри от пленяването на кораба с двама българи на борда. Медийния център на хусите, показва първи кадри от операцията по отвличането на кораба Galaxy Leader в Червено море. На борда на похитения танкер има и двама българи.

На кадрите се вижда как над плавателния съд лети хеликоптер, от който скачат тежко въоръжени йеменски бунтовници, които превземат плавателния съд. Предупреждаваме, че видеото съдържа кадри, които не са подходящи за деца и хора със слаби нерви.

Компанията-собственик заяви, че към момента всички комуникации с кораба са изгубени, пише Darik News.

Сега корабът се намира в пристанищната зона на град Ходейда в Йемен.

Собственикът на похитения товарен кораб Galaxy Leader заяви, че в плавателния съд незаконно се е качил военен персонал, пристигнал с хеликоптер.

Пленяването на Galaxy Leader е голямо нарушение на свободата на движение по море“, допълни компанията в изявление. В него се казва, че поради опасения, свързани с плавателния съд, компанията повече няма да коментира геополитическата ситуация. Допълва се още, че ключовото ѝ безпокойство в настоящия момент е безопасността и сигурността на 25-членния екипаж, който сега е в ръцете на “извършителите на този престъпен акт”.

Galaxy Leader плава под флага на Бахамите. В екипажа му има граждани на България, Украйна, Филипините, Румъния, Мексико, уточнява компанията-собственик на кораба.

Плавателният съд е нает от японската компания “Нипон Юсен”.

Първи кадри от пленяването на кораба с двама българи на борда (видео)

Капитан на отвлечения в Червено море кораб е 38-годишният Любомир Чанев.

Мъжът живее със семейството си във Варна, но корените са му от петричкото село Кавракирово, съобщи  БНР, цитирайки свои източници.

39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица е вторият отвлечен българин.

Информацията потвърди съпругата на старши помощник-капитана Събина Веселинова. За последно тя е говорила с мъжа си в събота, нямало е проблеми.

Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина. Никой не ни е търсил за искане от откуп или да ни предаде съобщение от съпруга ми“, разказа още Събина Веселинова.

Според нея отвличането на кораба в неделя е станало внезапно, но не изключи и да са намесени политически причини, свързани с войната в Близкия изток.

Продължават да бъдат неубедителни доказателствата на Израел за болницата “Ал-Шифа” и връзката ѝ с “Хамас” (видео)

Първи кадри от пленяването на кораба с двама българи на борда (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции