<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209158" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъск изрази п...

Сунак отказа да се срещне с Мицотакис, ядосал му се заради скулптурите от Партенона

28 Ноември 2023
0 202

Британският премиер Риши Сунак отказа среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис заради спор относно притежанието на скулптурите от Партенона, известни още като “мраморите на Елгин”, предава BBC.

Гръцкият премиер трябваше да се срещне със Сунак в Лондон, но той отмени срещата в последния момент. Мицотакис каза пред репортери, че е “дълбоко разочарован от внезапното отменяне” на срещата и отхвърли алтернативна среща с британският премиер.

Онези, които твърдо вярват в правилността и справедливостта на своите позиции, никога не се колебаят да участват в конструктивна аргументация и дебат.“, каза още той.

Сунак отказа да се срещне с Мицотакис, ядосал му се заради скулптурите от Партенона
Скулптурите от Партенона

Риши Сунак обеща помощ на Зеленски до победа на Украйна

Отмяната идва ден след като гръцкият лидер заяви пред BBC, че мраморите трябва да бъдат върнати.

Да имаш част от артефактите в Лондон, а останалите в Атина, е като да разрежеш Мона Лиза наполовина.“, твърди Мицотакис.

Гърция и Великобритания споделят дългогодишни връзки на приятелство и обхватът на нашите двустранни отношения е обширен. Позициите ни по въпроса за скулптурите на Партенона са добре известни. Очаквах да участвам в дискусия с моя британски колега по този въпрос. Както и да разгледам значителни глобални предизвикателства като ситуациите в Газа и Украйна, климатичната криза, и миграция“., добави той.

Тази среща беше невъзможно да продължи след коментари относно скулптурите. Нашата позиция е ясна – мраморите на Елгин са част от постоянната колекция на Британския музей и принадлежат тук. Безразсъдно е всеки британски политик да предполага, че това е предмет на преговори.“ се изказа високопоставен източник от британската консервативна партия.

Сунак отказа да се срещне с Мицотакис, ядосал му се заради скулптурите от Партенона

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции