<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209277" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Хамас" покан...

НАТО с квантова стратегия, заменя разузнавателни самолети AWACS с Boeing

29 Ноември 2023
0 153

НАТО с квантова стратегия, заменя разузнавателни самолети AWACS (АУАКС) с Boeing. Съюзниците от НАТО одобриха във вторник първата в историята на пакта квантова стратегия, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг. Той говори в края на първия ден от двудневната среща на външните министри на страните от пакта в Брюксел, пише Клуб Z.

Квантовите технологии могат да засилят нашата киберсигурност и способности. Но те могат да бъдат използвани и за разбиването им“, отбеляза Столтенберг.

Новата стратегия ще помогне на Алианса да се възползва от възможностите, които дават квантовите технологии. Същевременно те трябва да попречат на конкурентите да използват технологиите срещу НАТО, допълни той.

Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО (видео)

Столтенберг припомни и взетото по-рано през ноември решение за обновяването на флотилията от разузнавателни самолети на пакта. 14-те амортизирани самолета АУАКС, които са на въоръжение още от времето на Студената война, ще бъдат заменени от 6 машини „Боинг Е-7А Уеджтейл“. Производството им ще започне в близките години и се очаква първият от новите самолети да бъде готов за бойно дежурство до 2031 г.

НАТО с квантова стратегия, заменя разузнавателни самолети AWACS с Boeing

Този проект ще бъде една от най-големите покупки на способности от страна на НАТО, каза Столтенберг.

Страните потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна по пътя ѝ към НАТО. В сряда украинският външен министър Дмитро Кулеба ще участва за първи път в Съвета „НАТО-Украйна“.

НАТО с квантова стратегии, заменя разузнавателни самолети AWACS с Boeing

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции