<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209315" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски съд отк...

Откриха драстични нарушения при изборите за общински съветници в Каварна (видео)

29 Ноември 2023
0 123

Откриха драстични нарушения при изборите за общински съветници в Каварна. Затова Административният съд в Дорич касира изборите, предаде NOVA.

Според магистратите нарушенията са манипулирали вота на гласоподавателите и са опорочили изборния процес. Десетки бюлетини са „разкрасени” с необичайни знаци, като цветенца и вратовръзки, което ги прави недействителни.

Заради очевидните нарушения бяха насрочен 5 поредни заседания в съдебна зала, в рамките на които бяха броени бюлетините от всички 30 СИК на територията на общината. Това стана заради жалби на няколко политиюески сили.

Бургас удари рекорда за най-много сигнали за изборни нарушения през изминалата седмица (видео)

Най–същественото нарушение, е че нито един от чувалите не бил запечатан. А повечето пакети с бюлетини били разкъсани и в насипно състояние.

Откриха драстични нарушения при изборите за общински съветници в Каварна (видео)

“Такива очевидни нарушения не сме имали до настоящия момент. И ако всичко това е било налице към момента на определяне на изборните резултати в СИК, то това означава, че членовете въобще са нямали представа какво правят”, посочи Красимира Иванова, председател на Административен съд – Добрич.

Видеотехническата експертиза обаче доказва, че бюлетините са надлежно опаковани, а чувалите прилежно вързани със самозалепваща се лента с печат и миши опашки.

Стана ясно колко души са с обвинения за изборни нарушения

“Има значителен брой отчетени действителни за недействителни или недействителни най-вече за действителни. А оттам в резултат на съдебно-статистическата експертиза беше установено, че се променя общинската избирателна квота, респективно и мандатите на партиите”, обясни Иванова.

Заради това една от политическите сили дори остава без мандат. За нарушенията ще бъде сезирана и прокуратурата.

“Мисля, че тук няма само нарушение на изборните правила, а по-скоро и престъпни деяния. Ние лично ще представим петте протокола от съдебните заседания, включително и решението на съда”, подчерта адвокатът Диана Далакманска.

Настоящото решение на съда в Добрич може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд.

Откриха драстични нарушения при изборите за общински съветници в Каварна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции