<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209330" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАТО с кванто...

Потреблението на газ в цяла Европа зависи от войната в Украйна

29 Ноември 2023
0 133

Потреблението на газ в цяла Европа зависи от войната в Украйна. The Guadrian отбелязва, че кризата в държавата бележи повратна точка по отношение на консумацията, която отново се очаква да спадне тази година.

Медията се позовова на доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Той сочи, че развитите икономики на континента са намалили с 15% потреблението на газ през 2022 г. Т.е. след като Русия прекъсна потоците след нахлуването си.

Държавите от МАЕ представляват 75% от глобалното търсене на енергия. България не членува в нея, тъй като не е част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). А това е изискване за участващите.

За да подсигури зимата: Молдова ще пренася безплатно газ до и от Украйна

Потреблението на газ в цяла Европа зависи от войната в Украйна

България не се споменава в доклада. Присъства единствено в таблицата за напредъка в енергийната интензивност на страните като единствената страна с отрицателен резултат сред разгледаните, ЕС и Великобритания. За сравнение предпоследната Малта е с над 2%, средното за ЕС е 8%, Нидерландия е първа с над 24%.

Каква е причиналата за намаляването на потреблението?

Още в първите три тримесечия намалението е било 9%. Според МАЕ това може да доведе до стабилно намаляване на търсенето на газ в следващите години, като тази тенденция може да обхване и САЩ предвид новия пакет на администрацията на Джо Байдън за енергийна ефективност за 369 млрд. долара.

Брюксел прие намаляване на метановите емисии в нефтения и газовия сектор

Близо половината от отчетения спад (40%) е резултат от меката зима: повечето е вследствие на скок в търсенето на термопомпи и подорбряване на ефективността. Такава ефективност е нужна и за постигане на климатичните цели, се отбелязва в доклада преди срещата COP28 в Дубай. МАЕ възприема изводите в текста като предупреждение за нуждата от действие.

Климатичните амбиции на света зависят от способността ни да направим глобалната енергийна система много по-ефективна.

“Ако правителствата искат да запазят целта от 1.5 градуса постижима, като същевременно поддържат енергийната сигурност, удвояването на напредъка в енергийната ефективност през това десетилетие е от решаващо значение.” Това заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Потреблението на газ в цяла Европа зависи от войната в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции