<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209660" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Приеха бюдже...

Парламентът ратифицира договора със САЩ за машините “Страйкър”

01 Декември 2023
0 102

Депутатите гласуваха в Народното събрание “За” ратифициране на международния договор за придобиване на бойни машини “Страйкър”. Ратификацията бе подкрепена от 146 депутати, 53 бяха против, а други 5 се въздържаха.

За ратифициране на договора гласуваха от “Продължаваме промяната – Демократична България”, ГЕРБ, ДПС и трима от “Има такъв народ”. Против бяха двама от “Има такъв народ”, от БСП и “Възраждане”, които по време на дебата изложиха многократно излаганите аргументи срещу купуването им.

Стигна се дотам депутат от “Възраждане” дори да заплаши със смъртно наказание министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той от своя страна определи изказването като “психоатака” към него. След това той се обърна към останалите депутати, които подкрепят ратификацията и им каза, че с това правят “малък празник за сухопътните войски“.

Договорът за придобиването на “Страйкър” е по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби

Бойната техника ще се използва за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в сухопътните войски на българската армия, уверяват от правителството.

Парламентът ратифицира договора със САЩ за машините &#8220;Страйкър&#8221;
бронираните бойни машини “Страйкър”

Ето кога ще пристигнат първите машини “Страйкър”

Прогнозният разход е 1.376 млрд. долара. Плащанетo, включително два бъдещи договора за придобиване на боеприпаси, е предвидено да се извърши за период от пет години. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Освен 183-те бойни машини договорът предвижда придобиването на 15 спомагателни камиона и друго оборудване. В началото на септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциална сделка с България за продажба на “Страйкър” и свързано с тях оборудване за Българската армия. Корпорацията “Дженерал дайнамикс” (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение.

В проекта е включено още обучение на военнослужещи за експлоатация и техническа поддръжка на всички типове машини и системи.

Парламентът ратифицира договора със САЩ за машините “Страйкър”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции