<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209811" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заради Нидер...

Напролет ще стане ясно кога България ще влезе в Еврозоната (видео)

03 Декември 2023
0 146

Напролет ще стане ясно кога България ще влезе в Еврозоната. Страната ни вече покрива три от четирите изисквания за влизане в еврозоната, така че това със сигурност ще се случи. Това каза еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони в интервю по NOVA.

Членството на България в еврозоната е с целева дата 1 януари 2025 г., а за влизане в Шенгенското пространство надеждата е страната да бъде одобрена до края на годината. Срещу присъединяването на България към Шенген са Австрия и Нидерландия, пише Свободна Европа.

Джентилони обясни, че критериите за приемане се основават върху четири фактора – обменен курс, размер на лихвения процент, състояние на фиска и инфлация. По първите три от тези изисквания България се справя „много добре“ по думи на Джентилони. Остава само инфлацията да съвпадне с очакванията на европейската зона и тогава ще може да се каже кога точно страната ще влезе в еврозоната.

Напролет ще стане ясно кога България ще влезе в Еврозоната (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Нека да видим какво ще е развитието за България и дали това предизвикателство ще бъде преборено през пролетта. При всички случаи ще бъде постигнато. Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната“, каза още Джентилони.

Според еврокомисаря София е готова за присъединяване в Шенгенското пространство и Европейската комисия изцяло подкрепя това.

Той изрази надежда това да се случи през следващите седмици, но допълни, че в момента не сме на този етап.

Знаем, че все още има различно мнение, което идва от една или две европейски държави. Мога обаче да кажа, че виждам много силен ангажимент не само от Комисията, но и от страна на настоящото председателство на Съвета на Европейския съюз – испанското, както и на следващото – белгийското, да работят в посока за присъединяването ви“, каза Джентилони в интервю за БНР.

„Стратегическо оттегляне“: Приемането на България и Румъния в Шенген няма да се гласува в началото на декември

Напролет ще стане ясно кога България ще влезе в Еврозоната (видео)
Снимка: iStock

Една от основните политически цели на правителството е присъединяването на страната към еврозоната, което се планира да се постигне от 1 януари 2025 г. Това е една от задачите, около които се обединяват ПП-ДБ и ГЕРБ, както и ДПС, които подкрепят управляващите при някои гласувания в парламента.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: NOVA

Напролет ще стане ясно кога България ще влезе в Еврозоната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции