<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=210026" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Еврокомисар ...

Големите болници у нас ще бъдат проверени

05 Декември 2023
0 404

Големите болници у нас ще бъдат проверени. От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че това ще се случи по разпореждане на премиера Николай Денков.

Уволниха директора на “Пирогов”

Проверката ще обхване всички болници, на които принципал е министърът на здравеопазването. В срок до 8 декември от ресорното ведомство трябва да изготвят график за инспекциите в лечебните заведения. В рамките на проверките ще се следи най-вече за финансови нарушения и други порочни практики. 

Големите болници у нас ще бъдат проверени
снимка: Unsplash

Вероятната причина

Малко по-рано днес директорът на “Пирогов”, д-р Валентин Димитров, бе уволнен заради влошеното финансово състояние на лечебното заведение. През последните месеци болницата бе замесена и в два шумни публични скандала. Както и финансови загуби в размер на милиони левове. През май 2023 г. в болницата почина 15-годишната Даная, чиято майка Ани Стоянова призова Димитров да подаде оставка заради неадекватната организация на работата в болницата. И пропуските по време на лечението на детето ѝ.

15-годишно момиче даде шанс за живот на няколко души (видео)

“Детето ви ще умре заради вас, защото сте малоумна”: Лекар от “Пирогов” към майката на Даная, която загуби детето си, но спаси 4 души

През септември бившият вече съветник на министъра на отбраната Мустафа Емин беше уличен от медицинска сестра в “Пирогов” в злоупотреба със служебно положение. След като беше дошъл за спешна помощ на малкото си дете.

Скандал със съветник на Тагарев в „Пирогов“: Искал да извадят дете от шокова зала, за да влезе неговото

През 2022 г. стана ясно, че в края на 2021 г. финансовият резултат на “Пирогов” отчита загуба в размер на 24,5 млн. лв. Болницата е декапитализирана преди повече от пет години. За финансовите 2017 г., 2018 г. и 2019 г. дружеството отчита текущи загуби. Съответно: -3 416 хил. лв., -1 194 хил. лв. и -108 хил. лв. За финансовите 2020 г. и 2021 г. просрочените задължения към доставчици на болницата също са над 9 млн. лв., съответно 9 189 хил. лв. и 9 701 хил. лв. Въпреки това не са предприети адекватни действия и болницата е продължила да задлъжнява. Не сме изненадани, че премиерът Денков е изискал проверки. Време е здравеопазването ни да бъде прозрачно и много по-добро!

Големите болници у нас ще бъдат проверени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции