<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179243" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Два месеца сл...

15-годишно момиче даде шанс за живот на няколко души (видео)

11 Май 2023
0 1413

15-годишно момиче даде шанс за живот на няколко души, след като изпадна в мозъчна смърт. Лекарите не са успели да спасят младата Даная след претърпян инцидент. Родителите ѝ обаче са дали съгласието си органите на детето им да бъдат дарени. Това научаваме от репортаж на NOVA.

Даная е пострадала при инцидент. Борбата за живота на Даная започнал миналия петък, когато била приета в „Пирогов”. Състоянието ѝ рязко започнало да се влошава след удар в главата в края на април.

15-годишно момиче даде шанс за живот на няколко души (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Майката на Даная обяснява, че непосредствено след инцидент също е потърсена лекарска помощ, но тогава не е имало индикации за нещо сериозно.

Няколко дни по-късно обаче главоболието станало непоносимо и родителите ѝ отново потърсили помощ.

„Направихме скенер и излезе, че има хематом.  Първото нещо, което ни казаха в спешния кабинет, беше: „Ще ни погостувате малко, да наблюдаваме”. След като я качиха в реанимация, нещата започнаха да се влошават. Оттам нещата се развиха мълниеносно. И стигнахме дотук”, споделя Ани Стоянова.

15-годишно момиче даде шанс за живот на няколко души (видео)
Снимка: iStock

Лекарите от „Пирогов” казват, че са направили и невъзможното, за да спасят момичето.

„Детето има заболяване с нарушение в кръвосъсирването. Претърпяло е лека травма, което обичайно не би трябвало да доведе до тежки последици, но при нея е имало сериозни. Нещата прогресираха и не отговори на медикаментите, хирургията и стигна до състояние на мозъчна смърт”, обясни доц. Богдан Младенов.

Най-тежката новина за родителите съобщил именно доц. Младенов. А те в мъката си успели да намерят сили и да кажат „да” за живота. За да продължи детето им да живее чрез някой друг.

Те са дали шанс на няколко човека да живеят пълноценен живот. Промяната на живота на тези хора е благодарение на Даная”, каза доц. Младенов.

Лекарите от ВМА с поредна успешна чернодробна трансплантация

„Дори нямаше нужда да ме убеждава. Това за мен е единствената частица, искрица, надежда и любов излязла от тази ужасна трагедия”, казва майката.

Бъбреците на Даная вече се трансплантирани в Александровска болница. Реципиенти са 28-годишен мъж и жена на 71. А едно дете, на годините на Даная, ще вижда през нейните очи.

„Много искам някой да вижда света през нейните роговици. Тя беше вълшебна, няма такова 15-годишно, толкова е светла. Много любов имаше в нея”, казва майката.

Любов, която майката на Даная вярва, че продължава да живее чрез другите.

„Не ги познавам, не знам кои са, но ги обичам! Много ги обичам. И искам и те да я обичат. Защото и тя много искаше да е обичана. За мен това е победата. Ние победихме дори смъртта. Победихме я, повярвайте ми. Тя е жива”, казва майката.

15-годишно момиче даде шанс за живот на няколко души (видео)
Снимка: iStock

Утре безброй бели балони с послания ще полетят във въздуха.

„И съм сигурна, че ще стигнат до нея”, казва Ани Стоянова.

15-годишно момиче даде шанс за живот на няколко души (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции