<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=211682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Носталгия по ...

Изненада: Замърсяването на въздуха в София е над нормата

20 Декември 2023
0 152

Изненада: Замърсявенето на въздуха в София е над нормата. Гражданската платформа air.bg е отчела сериозно превишаване на допустимите стойности тази сутрин. 

Нормата е 50 микрограма финни прахови частици (ФПЧ10) на кубичен метър. На места тя е надвишена двойно. Най-мръсен е въздухът тази сутрин в кварталите “Сухата река”, “Христо Смирненски” и Зона Б5, според гражданските станции. Сериозно е превишението на концентрацията на ФПЧ10 и по протежението на бул. “Цариградско шосе”, квартал “Лозенец” и някои от централните части на града.

Прахосаха милиони, а въздухът в София е все така мръсен

Високите стойности се отчитат и от официално признатите от Столична община станции на Изпълнителната агенция по околната среда. Мобилната, която е разположена в центъра на ул. “Париж”, тази нощ е отбелязала над 3-кратно превишение на нормите на ФПЧ10. Според същата станция вчера среднодневното превишение е надхвърлило 100 мкгр./м3, което е два пъти над допустимите 50 мкгр./м3. 

Изненада: Замърсяването на въздуха в София е над нормата

Данните на станцията в “Хиподрума” през нощта са отчели 125 мкгр./м3, а за вчерашния ден общото превишение е двойно – 100 мкгр/м3.  

ФПЧ10 в “Младост” са приближили 80 мкгр/м3 тази нощ. В “Дружба” между 01:00 и 02:00 ч. превишението е било над 2 пъти до 125 мкгр./м3.

Жителите на кв. “Надежда” също са дишали силно токсичен въздух тази нощ. След полунощ за около час е отчетено 5-кратно превишение на нормите. В момента станцията на ИАОС отчита данни в близост до позволените нива. 

Въпреки високите нива на ФПЧ10 през последните дни засега прогнозата на сайта на Столична община е, че утре и в петък качеството на въздуха ще е в норма и не се налагат специални мерки за намаляване на нивата на прах.  

Коментарът на “Господарите”

Проблемът с мръсния въздух в София не е от вчера, нито от онзи ден. Неизпълнението на мерките за чистота на въздуха през годините продължава да разкрива чувство за безнаказаност на бюрократичната машина и ръководството на Столична община. Раздадоха няколко “алтернативни” отоплителни уреди на домакинствата и заметоха проблема под килима.

Мерките за мръсния въздух в София останаха неизпълнени от Фандъкова

Ставали сме свидетели на безброй празни обещания от бившия столичен кмет Йорданка Фандъкова. Прахосаха се милиони за зелени политики, а възхудът си остана все така мръсен. Да не споменаваме налудничавата идея за инсинератор за отпадъци близо до центъра на града, която щеше да влоши качеството на въздуха многократно.

Крайно време е за адекватни мерки, които в действителност да подобрят качеството на въздуха в столицата. Здравето на гражданите трябва да е приоритет, а не разменна монета!

Изненада: Замърсявенето на въздуха в София е над нормата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции