<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154358" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Магистратите...

Мерките за мръсния въздух в София останаха неизпълнени от Фандъкова

08 Декември 2022
0 165

Мерките за мръсния въздух в София останаха неизпълнени от Фандъкова.

Екологичното сдружение за „За Земята“ обяви, че Столична община не е изпълнила решенията на съда по делото, в което бе осъдена в срок от 12 месеца да предприеме мерки срещу мръсния въздух в града, пише в. Сега.

„Последният срок за действие по този въпрос, посочен в съдебното решение на Софийски градски съд, изтече на 25 ноември 2022 г. За съжаление повечето мерки, които съдебната институция записа като задължителни за изпълнение, не са постигнати“, посочват от сдружението, което бе част от ищците срещу администрацията на кмета Йорданка Фандъкова заради наднорменото замърсяване.

Мерките за мръсния въздух в София останаха неизпълнени от Фандъкова

Трети ден софиянци дишат опасно мръсен въздух, а Фандъкова бездейства

Не е изградена и цялостна свързана велосипедна мрежа, която да позволява лесно и безопасно придвижване между отделните квартали. Липсва и анализ на възможностите за изграждане на паркове или зелени стени в териториите с наднормено замърсяване. Няма и анализ по какъв начин градското планиране влияе на качеството на атмосферния въздух.

“В публичното пространство липсва информация дали са осъществени две от другите мерки по решението”, се казва още в позицията. Става дума за оценка на предприетите до момента мерки в сектор транспорт.

Лекари изпратиха на Фандъкова мръсен въздух в писмо

Мерките за мръсния въздух в София останаха неизпълнени от Фандъкова

Действие от страна на Столична община има само при стимулите за използване на алтернативни методи за отопление, отбелязват от организация.

От сдружението посочват, че това дава право на гражданите да потърсят обезщетение за причинени вреди при превишение на нормите.

„Неизпълнението на съдебното решение по колективния иск за мерките за чистота на въздуха разкрива за пореден път чувството за безнаказаност на бюрократичната машина и ръководството на Столична община“, заявява Ивайло Попов, координатор екип „Въздух“ в За Земята.

Мерките за мръсния въздух в София останаха неизпълнени от Фандъкова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции