<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212562" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почти пет от ...

Мразовито време във Финландия и Швеция, температурите паднаха до минус 40 градуса (видео)

02 Януари 2024
0 309

Мразовито време във Финландия и Швеция, температурите паднаха до минус 40 градуса. Двете страни регистрираха най-ниските си температури през зимата във вторник, когато термометрите паднаха до минус 40 градуса по Целзий, предаде AP.

Студът и снегът са създали проблеми в транспорта в целия Скандинавски регион, включително в Норвегия. Там голяма магистрала на юг е била затворена поради метеорологичните условия. Фериботните линии също са били преустановени. Застудяването е причинило значителни проблеми и за железопътния трафик в северната част на Арктика.

В малко село, обитавано от местното население саами в Северна Швеция, е регистрирана температура от минус 41,6 градуса по Целзий, съобщи шведската обществена телевизия SVT.

Това е най-ниската температура, която сме имали досега тази зима. Времето ще остане доста студено на север“, казва метеорологът на SVT Нилс Холмквист.

Шведският метеорологичен и хидрологичен институт е отчел температури от минус 30 по Целзий на няколко места в Северна Швеция. Издадено е предупреждение за сняг и вятър за Централна и Южна Швеция.

Мразовито време във Финландия и Швеция, температурите паднаха до минус 40 градуса (видео)
Снимка: iStock

В съседна Финландия студеният рекорд за тази зима е регистриран в северозападния град Юливиеска, където температурите са паднали до минус 37,8 по Целзий. Синоптиците прогнозират, че температурите ще бъдат по-ниски от минус 40 по Целзий в някои части на страната през седмицата.

В град Арендал в южната част на Норвегия училищата ще бъдат затворени в сряда, тъй като не е възможно да се почистят тротоарите навреме, за да могат децата да стигнат до училище.

Няколко фериботни компании са отменили преминаването, включително тези от Южна Норвегия до Дания, където ключов мост е бил затворен за превозни средства с леки ремаркета поради силни ветрове.

Проучване показа, че времето тече по-бързо, когато ни е студено

Мразовито време във Финландия и Швеция, температурите паднаха до минус 40 градуса

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции