<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212603" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След обвинен...

Френски експерти искат да въведат “сух януари” (видео)

03 Януари 2024
0 150

Френски експерти искат да въведат “сух януари”. Тази инициатива тръгва още преди 10 години от Великобритания, разказва NOVA. Сега обаче редица учени във Франция се обединяват около идеята за месец без алкохол.

Специалистите дори изпращат писмо до Министерството на здравеопазването, в което апелират алкохолът в държавата да бъде спрян през януари. Те се уповават на работата им с хора със зависимости и смятат, че подобна инициатива би била много благоприятна за здравето на нацията.

Ето колко алкохол е “полезно” да консумираме на ден

Идеята обаче среща отпор на държавно ниво. Френското правителство няма желание да въвежда подобни рестрикции. Доскорошният здравен министър споделя, че ще спази предивикателството за “сух януари”, но е категоричен, че няма как да убеди и останалите хора да го направят.

Френски експерти искат да въведат &#8220;сух януари&#8221; (видео)

Дори френският президент Еманюел Макрон е противник на идеята. Той е известен със своя афинитет към виното. “Вечеря без чаша вино е нещо много тъжно”, казва държавният глава.

Французите са на второ място по консумиране на вино в света след САЩ. Подобна идея за забрана на алкохола дори звучи налудничаво за страната. Въпрки това проучване показва, че повече от половината французи смятат, че могат да спазят януарското предизвикателство.

Спирането на алкохола със старта на новата година е обещание, което повечето от нас си дават. В Европа около 300 000 смъртни случаи годишно са причинени вследствие на свръхупотреба на алкохол. Доказано е, че ограничаването на консумацията може да подобри качеството и функцията на черния ни дроб. Това ни кара да се замислим, че може би “сух месец” не е толкова лоша идея.

Френски експерти искат да въведат “сух януари”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции