<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204300" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Освободена з�...

Ето колко алкохол е “полезно” да консумираме на ден

24 Октомври 2023
2 1689

Ето колко алкохол е “полезно” да консумираме на ден – николко! Доскоро се смяташе, че нормата е 24 грама дневно чист алкохол за мъжете и 12 грама за жените. Новите здравни препоръки обаче казват друго, което няма да се хареса на мнозина.

Според новата препоръка за физическото здраве е най-добре да не се пие никакъв алкохол. Това виждане се подкрепя и от актуалните становища на СЗО и Световния фонд за изследване на рака.

Германия заема третото място в света по консумация на алкохол на глава от населението, разказва Deutsche Welle. Германец на възраст над 15 години изпива средно по десет литра чист алкохол годишно. Tова се равнява на около 450 бутилки бира или 100 бутилки вино.

Промените в климата влияят и на алкохолните напитки

Специалист по чернодробни заболявания от Университетската болница във Фрайбург, казва, че не съществува такова нещо като здравословна консумация на алкохол.”

Ето колко алкохол е &#8220;полезно&#8221; да консумираме на ден

Алкохолът е отрова, още първата капка е вредна”, добавя той.

Трябва да намалим консумацията на алкохол

Препоръките относно консумацията на алкохол са, че трябва да намалим консумацията, независимо от това какви количества алкохол приемаме.

Проучвания за отделни заболявания – като сърдечно-съдови проблеми и някои видове рак – показват линейна зависимост между степента на алкохолна консумация и вероятността за преждевременна смърт. Тя е най-ниска, когато не се пие алкохол, и обратното – колкото повече алкохол се консумира, толкова по-голям е рискът от смърт”.

Фирма разработва алкохол, който не води до махмурлук

Досега малките количества приеман алкохол се смятаха за безвредни за здрави хора: максимум 24 грама чист алкохол на ден за мъжете и 12 грама за жените. Това се равнява съответно на две малки бири и следователно – една малка бира. Новите изследвания категорично променят тази оценка, като твърдят, че никакъв алкохол не е полезен.

В никакъв случай не трябва да подценяваме алкохола

Хората, които пият прекомерно или са пристрастени към алкохола, са допълнително изложени на повишен риск от психични проблеми. Те по-често страдат от депресия и тревожни разстройства, а рискът при тях от социални проблеми като безработица или финансови затруднения е значително по-висок. От друга страна, психологическите проблеми пък увеличават потенциала за пристрастяване, което води до един порочен кръг.

Ето колко алкохол е &#8220;полезно&#8221; да консумираме на ден

Лекарите казват: алкохолът е канцерогенен – във всякаква доза. Дори прословутата чаша червено вино вечер е вредна. Приемането на повече от една чаша пенливо вино за жените или половин литър бира за мъжете представлява риск за здравето,

Алкохолът е безвреден?

Интересното е, че наблюдаваме по-скоро положително отношение към алкохола в обществото. Рекламите внушават, че алкохолът е безвреден или дори незаменим при обществени събирания.

По-високи цени на алкохола

Германският център по проблемите на зависимостите настоява да бъдат вдигнати цените на алкохолните напитки в Германия. Освен това е наложително да се подобри защитата на младите хора: в Германия продажбата на бира и вино е разрешена от 16-годишна възраст. Според експертите на Центъра минималната възраст трябва да бъде вдигната на 18 години.

Стана ясно колко българи пият до 200 мл алкохол на ден (видео)

У нас

Проучване на “Спиртс България” от началото на годината показва, че 11% от нашенците консумират до 200 мл алкохол на ден. Иначе като цяло българинът консумира по 40 мл дестилиран алкохол на ден.

Изследването показва, че България е на шесто място в света и на пето в Европа по изпит алкохол на глава от населението. Става дума за 12,3 л. на година.

В България обаче е по-високо количеството на изпит твърд алкохол – 5,34 л. Това ни подрежда на второ място в Европа. Според статистиката сме на 22-о място по пиене на вино на човек – с 2,55 л. на година. По консумация на бира сме на 13-о място – 4,41 л. на човек годишно.

Ето колко алкохол е “полезно” да консумираме на ден

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции