<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213022" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Времеубежищ...

Индийската космическа проба стигна финална орбита за изучаване на Слънцето

06 Януари 2024
0 98

Индийският космически апарат Aditya-L1 достигна окончателната си дестинация за изучаване на Слънцeто, съобщава BBC.

Космическият апарат пътува към Слънцето четири месеца. Индийската организация за космически изследвания изстреля Aditya-L1 на 2 септември. Това стана дни след като страната влезе в историята, като стана първата, кацнала близо до южния полюс на Луната.

Премиерът на Индия Нарендра Моди каза, че мисията е “забележителна” и “изключителен подвиг“.

Това е свидетелство за жертвоготовната отдаденост на нашите учени в реализирането на една от най-сложните и сложни космически мисии.”, написа той в социалната мрежа X.

Индийската космическа проба стигна финална орбита за изучаване на Слънцето
Пробата Aditya-L1. Източник: isro.gov.in

Индия изстреля кораб към Слънцето, преди това кацна на Луната (видео)

Сега Aditya-L1 е в хало орбита в района на точката на Лагранж (точка L1) на системата Слънце-Земя. Тя е на разстояние приблизително 1,5 милиона километра от Земята. Там космическият апарат ще може да остане неподвижен спрямо Земята и Слънцето. Тъй като е далече от магнитното поле на планетата ни, ще бъдат избегнати смущения по време на измерванията.

Космическият апарат е оборудван със седем изследователски системи за изследване на различни параметри на Слънцето. Той ще изследва потока от частици, идващи от звездата, а също така ще измерва магнитното поле, ще изучава слънчевата корона и динамиката на изхвърлянето на коронална маса. Aditya-L1 също ще изследва слънчевата фотосфера, хромосферата и ще измерва колебанията в слънчевата радиация.

Индийската космическа проба стигна финална орбита за изучаване на Слънцето

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции