<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197644" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Свалиха от са...

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, само призова за мир

09 Септември 2023
0 321

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, само призова за мир с декларация. Представители на държавите с най-големите световни икономики се срещнаха в Ню Делхи. В приетия документ пише, че всички държави трябва да се въздържат от използването на сила за завземане на територия.

Бедствието в Гърция не прилича на никое друго досега

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, само призова за мир

Консенсусът беше постигнат въпреки разделението в групата по въпроса. Западните нации по-рано настояха за осъждане на Русия, докато други страни поискаха фокусиране върху по-широки икономически въпроси.

Нямаше незабавна реакция от повечето други членове на Г-20.

Декларацията

“Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която защитава мира и стабилността”, се казва в декларацията.

“Приветстваме всички инициативи, които подкрепят цялостен, справедлив и траен мир в Украйна.”

Изявлението гласи още, че “използването или заплахата за използване на ядрени оръжия са недопустими”.

В него се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен поток на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от зърнената сделка през юли.

Обещания

Страните са обещали да укрепят и реформират многостранните банки за развитие. Kато същевременно са приели предложението за по-строги регулации на криптовалутите.

Според декларацията светът се нуждае от общо 4 трилиона долара евтино годишно финансиране за енергийния преход. С висок дял на възобновяема енергия.

Призовава се още за ускоряване на усилията за “постепенно спиране на до тук ненамалената употреба на енергия от въглища”. Уточнено е обаче, че това трябва да бъде направено “в съответствие с националните обстоятелства и като се признава необходимостта от подкрепа за справедлив преход”.

Източник: News

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, само призова за мир

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции