<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213240" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Затварят уча...

Терзиев сезира прокуратурата за груби нарушения в завода за отпадъци в София (видео)

09 Януари 2024
0 143

Терзиев сезира прокуратурата за груби нарушения в завода за отпадъци в София. Това съобщи самият столичен кмет в своя Facebook профил.

Новината идва, след като в края на миналата година кметът направи проверка на място в Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО). Впоследствие заедно с новия временно изпълняващ директор на завода Николай Савов съобщиха за множество проблеми при управлението му през последните години. Тогава Терзиев нареди да се направи вътрешен одит.

Резултатите от одита Терзиев и Савов съобщиха на пресконференция днес. Докладът е в размер от над 100 старници и ще бъде споделен с обществеността.

“Нещата са много по-тежки от това, което сме очаквали да завирим”, коментира кметът на София.

Терзиев сезира прокуратурата за груби нарушения в завода за отпадъци в София (видео)

Той подчерта “грубата небрежност”, която е допусната при стопанисването на завода за отпадъци. Терзиев спомена за завишените цени на закупените материали, за неподдържането на съоръженията и достъгането на техния капацитет много по-рано от предвиденото.

“Груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, липса на контрол, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието”. Това заяви Терзиев по отношение на бившето управление на завода за отпадъци.

Наследството от Фандъкова може да доведе до криза с боклука в София

През последните години заводът е обработвал значително по-малко количество отпадъци, отколкото капацитетът му позволява. Необработените отпадъци за били изхвърляни в депо “Садината”, което е към завода. Вследствие на това според Савов три от четирите клетки на депото са се запълнили преждевременно и вече е започнало запълването на четвъртата.

“Безхаберие, безразборно харчене на пари, безотговорност”. Така обобщи резултатите от доклада столичният кмет.

Николай Савов влезе в конкретика, като поясни, че над 2/3 от машините са за основен ремонт. В сградата за механично сепариране от 47 машини 39 се нуждаят от спешен ремонт. И това е само 9 години след пускането на завода в работа.

Той разкри и фрапиращата разлика между заплащането на работниците в завода и неговият бивш директор. Един работник е получавал 940 лв., а директорът – 12 000 лв. месечно. Като става въпрос за време, в което заводът дори не е работел, а повечето отпадъци са отишли в депо.

“Проблемите са се трупали с годините и никой не е направил нищо, за да ги отстрани. Ръководството на завода всеки месец е пускало отчет до Столична община, в който пише, че съоръженията не работят. И никаква реакция от общината”, подчерта Савов.

Терзиев настоя, че трябва да бъде поета отговорност от бившето правителсвто за небрежното стопанисване на завода за отпадъци. Той увери, че неговата политическа партия ще изпълни обещанията, които е дала на гражданите. Столичният кмет напомни, че ако не се вземат драстични мерки за решаването на проблема, до 3 години столицата ще изпадне в дълбока криза с боклука.

Коментарът на “Господарите”

Кризата с обратотването на отпадъците в София далеч не е нов проблем. Жителите на града нарастват, а мерки по отношение на боклука не се взимат. Колкото и да си прехвърлят топката “старата” и “новата” управа, реазултатът е налице – европейска столица тъне в мизерия. Докога ще е така?

Ние от “Господарите” неведнъж сме ви показвали последиците от горенето на боклуци:

Отопляване с парцали трови въздуха в София

Немската ZDF показа репортаж на „Господарите“ за горенето на отпадъци в България (видео)

Репортаж на “Господарите” вдъхнови немски топ журналист да покаже как се горят отпадъци в България (видео)

Терзиев сезира прокуратурата за груби нарушения в завода за отпадъци в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции