<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215465" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин официа...

Известна руска рок група, критикуваща Путин, е задържана в Тайланд

30 Януари 2024
0 192

Известна руска рок група, критикуваща Путин, е задържана в Тайланд, съобщи AP. Групата „Би-2“ е известна с това, че се противопоставя на войната на Москва в Украйна. Музикантите са задържани миналия четвъртък след концерт на курортния остров Пукет. Задържането е било с аргумента за проблем с документите за работа на групата на тайландска територия.

Сред седмината задържани има руснаци, но и хора с двойно гражданство – австралийско и израелско. Те се страхуват, че могат да бъдат депортирани в Русия, тъй като първоначалният план да летят до безопасно място в Израел е пропаднал. Групата съобщи във Facebook, че намеса на руски дипломати е довела до провалянето на плана, въпреки че билетите за полета им вече са били закупени.

Пукет е популярна дестинация за руски емигранти и туристи. След като плащат глоба, членовете на групата са изпратени в имиграционния център в Банкок.

Участниците в групата остават задържани в имиграционния център в обща килия с 80 души“, се казва в публикацията. Те са отказали среща с руския консул.

По-късно стана ясно, че певецът на бандата Игор Бортник, чието сценично име е Льова, се е качил на полет за Израел късно във вторник, но другите членове са останали в затвора.

Тайландските власти трябва незабавно да освободят задържаните членове на „Би-2“ и да им позволят да продължат по пътя си“, казва Илейн Пиърсън, директор за Азия в Human Rights Watch.

При никакви обстоятелства те не трябва да бъдат депортирани в Русия, където могат да бъдат арестувани или още по-лошо заради откритите си критики към руския президент Владимир Путин и войната на Русия в Украйна“, допълва Илейн Пиърсън.

Известна руска рок група, критикуваща Путин, е задържана в Тайланд
Снимка: стопкадър/видео

Не е известно дали руските власти са поискали принудително връщане на членовете на групата в Русия, коментират от организацията Human Rights Watch.

Руският опозиционен политик и приятел на „Би-2“, Дмитрий Гудков, казва, че се е свързал с адвокати и дипломати в опит да осигури освобождаването на музикантите. Той предполага, че натискът за задържането и депортирането им идва директно от Кремъл и руското външно министерство.

Руският посланик в Тайланд коментира, че руски дипломати не са отговорни за задържането на групата.

Не е наша практика да диктуваме на никого. Американците могат да направят това. Ние не се държим така и не отправяме такива искания“, казва руският посланик пред вестник „Комсомолская правда“.

Групата има 1,01 милиона абонати в канала си в YouTube и 376 000 месечни слушатели в Spotify.

Андрей Луговой, член на долната камара на руския парламент, нарече членовете на групата “измет”. Причината – критиките им към военните операции на Русия в Украйна.

Нека момчетата се подготвят. Скоро те ще свирят и пеят на лъжици и на метални чинии, ще танцуват степ пред съкилийниците си“. Това каза Луговой в Telegram. И допълни: „Лично аз много бих се радвал да видя това“.

Великобритания обвини Луговой в участие в смъртта на бившия руски шпионин Александър Литвиненко. Той почина в Лондон през 2006 г. след отравяне с чай, примесен с радиоактивен полоний-210.

Русия издирва украинска певица, спечелила “Евровизия” през 2016 г.

Известна руска рок група, критикуваща Путин, е задържана в Тайланд

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции