<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=216044" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отбелязваме ...

Синоптиците заплашват с протест (видео)

05 Февруари 2024
0 75

Синоптиците заплашват с протест. Това стана ясно от интервю на NOVA с Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Професионалистите са недоволни от възнагражденията, които получават и настояват за незабавното им увеличение.

“Не сме получавали увеличение на заплатите в НИМХ от две години. На абсолютния минимум сме и вече нямаме възможност да извършваме дейността си”, коментира Анастатия Кирилова.

Куче прекъсва прогноза за времето (видео)

Синоптикът допълни и че е изключително трудно да се привлекат млади кадри, именно заради ниското заплащане.

Синоптиците заплашват с протест (видео)
Анастасия Кирилова / Снимка: Скрийншот, видео NOVA

Тя заяви, че искането на колегите ѝ е за 20-30% увеличение в бюджета, или допълнителни 4,1 млн. лв. Кирилова предупреди, че ако няма скок до края на март, тя и колегите ѝ ще предприемат протестни действия.

Все пак сподели, че от НИМХ няма как напълно да спрат работата си, тъй като са обвързани с редица договори. Но е коментирана стратегия, в която институтът да предоставя ограничена и непълна информация относно метеорологичните особености.

НИМХ спря прогнозата за времето в знак на протест (аудио)

Миналата година по същото време синоптиците излязоха на протест поради същата причина. Исканията им не бяха удовлетворени.

Това е пореден сектор, който настоява за увеличение на заплатите. 1000 лева стартово възнаграждение в НИМХ е меко казано смешно! След като имаме амбициите да се изравним с европейския пазар, крайно време е и заплатите да станат адекватни на него.

Синоптиците заплашват с протест

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции