<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217376" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гръцкият пар...

Руски духовници са преследвани заради войната в Украйна (видео)

15 Февруари 2024
0 47

Руски духовници са преследвани заради войната в Украйна, предава DW.

Откакто Русия започна пълномащабната война срещу Украйна, вътрешнополитическите настроения в страната се променят. Голямата Руска Православна църква официално подкрепя войната, която Кремъл нарича “специална военна операция”. А духовниците, които публично ѝ се противопоставят, поемат голям риск.

Патриарх Кирил: Загиналите в Украйна руски войници ще получат опрощение (видео)

В наши дни храмовете в Русия са подложени на строг контрол.

Особено протестантските църкви, които там се наричат западни. Духовниците, които проповядват мир и поставят под въпрос войната, изпитват напрежение. Един от тях е пастор Алберт Раткин от Калуга. Той е бил посетен от полицията преди шест месеца. Църквата му била претърсена и той е задържан за кратко, официално като свидетел в процес срещу друг пастор.

Руски духовници са преследвани заради войната в Украйна (видео)
Алберт Раткин. Стоп кадър: DW

В продължение на шест часа полицията обръщаше всичко с главата надолу и ме заплашваше. Вероятно защото публично изразявах своите възгледи. Като духовник имам собствен канал в YouTube. Нарича се “Поглед от рая” и е посветен на религиозни и политически въпроси. Там се изказват различни хора, включително членове на опозицията. За мен беше ясно, че разпитът е свързан по-скоро с това.”, споделя пастор Алберт Раткин.

Почти никой не се осмелява да говори открито. Повечето се страхуват и просто мълчат. Аз не ги съдя. Но се учудвам колко бързо може да се промени човек чрез пропагандата по телевизията.”, посочва духовникът.

Руският духовен водач, патриарх Кирил, твърди, че незаконното нахлуване на Русия в Украйна е самозащита.

Ние не искаме да се бием с никого. Русия никога не е нападала никого.”, подчертава патриархът.

Той твърди, че руските войници, които се сражават в Украйна, просто изпълняват своя дълг.

Ако някой загине, то той без никакво съмнение извършва дело, равносилно на саможертва в името на другите. Вярваме, че тази жертва измива всички грехове, които човек е извършил.“, посочва духовникът.

Членовете на духовенството, които не споделят този възглед, често губят позициите си в Църквата или стават обект на преследване. И това кара руските православни свещеници също да бягат в чужбина.

В Русия по-малко от един процент от населението е протестантско. Около 75% са православни християни.

Руски духовници са преследвани заради войната в Украйна (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции