<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220820" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жители на три...

“Toyota” строи град-лаборатория за “масов човешки експеримент”

19 Март 2024
0 1598

Автомобилният гигант “Toyota” е на път да завърши град-лаборатория за 8 милиарда паунда, създаден за 2000 души. Той също ще служи като „масов човешки експеримент“.

Миниградът, наречен „Изтъкан град“ (Woven city), е разположен върху 175 акра на километри от планината Фуджи на остров Хоншу. Създаването му беше обявено още през 2021 г. Очаква се първите му жители да се нанесат преди края на годината.

“Изтъкания град” ще бъде използван като „жива лаборатория“ за събиране на данни от „използването на автомобили без водачи, ръководени от сензори в светлини, сгради и пътища“ в целия град.

Градът е описан като „масов човешки експеримент“ за Toyota, за да тества прототипи на своите възобновяеми и енергийно ефективни самоуправляващи се превозни средства, наречени „E-palettes“.

Смята се, че това ще помогне на компанията да разбере по-добре моделите на поведение, както в автомобилния, така и в пешеходния трафик. Селището може да се похвали с „умни домове“ за жителите, които ще работят стриктно с водород, за да намалят емисиите.

Въпреки че изграждането на града е отнело само няколко години, то е струвало колосалните 7,8 милиарда британски паунда.

&#8220;Toyota&#8221; строи град-лаборатория за &#8220;масов човешки експеримент&#8221;
Дизайн-концепция на града. Източник: Toyota.com

БМВ и “Тойота” работят заедно върху създаването на джип на водородно гориво

Първоначално градът ще бъде дом на около 360 жители, които се очаква да нараснат до 2000.

Изграждането на цялостен град от нулата, дори в малък мащаб като този, е уникална възможност за разработване на бъдещи технологии. Включително дигитална операционна система за инфраструктурата на града.“, обяснява Акио Тойода, президент на Toyota.

„Чрез хората, сградите и превозните средства, всички свързани и комуникиращи помежду си чрез данни и сензори, ние ще можем да тестваме свързана ИИ технология както във виртуална, така и във физическа сфера, максимизирайки нейния потенциал.“ казва още той.

Освен че е напълно енерговъзобновяем, градът също така е планиран да бъде построен с традиционно дърво в японски стил. Това прави всеки дом колкото елегантен, толкова и устойчив.
Уебсайтът на Toyota разделя визията си за града в три категории. Разширяване на мобилността, повишаване на хуманността и ангажиране на обществото.

Woven City е тестов курс за мобилност, за да реализираме мечтата си за създаване на благополучие за всички.”, казват от Toyota.

“Toyota” строи град-лаборатория за “масов човешки експеримент”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции