<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223635" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Христо Грозе...

Максималната скорост на магистралите в България ще е по-ниска

16 Април 2024
0 473

Максималната скорост на магистралите в България ще е по-ниска. Това ще стане, когато бъде приет правителственият законопроект за промени в Закона за движение по пътищата, който бе вкаран в парламента през последните дни.

Промените предвиждат максималната скорост на магистралите у нас да бъде намалена от 140 км/ч на 130 км/ч. Законопроектът предлага редуциране и на скоростта по т.нар. cĸopocтни пътищa – oт 120 ĸм/ч нa 110 ĸм/ч.

Шофьор на турски автобус е засечен да кара с опасна скорост по АМ “Тракия” (видео)

В мотивите към законопроекта се посочва като основен безопасността.

“Безопасността на движението по пътищата се влияе силно от скоростта на движение на превозните средства. Превишената и несъобразена скорост е причина за една трета от ПТП със загинали в Европейския съюз. По данни на European Transport Safety Council (ETSC) – Европейският съвет за транспортна безопасност, повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, ако средната скорост на придвижване по европейските пътища се намали само с един километър в час.” Това посочват министрите.

Пояснява се, че магистралите се планират и строят да бъдат значително по-безопасни от другите видове пътища.

“Въпреки това средно около 8% от всички загинали в пътни инциденти в ЕС губят живота си вследствие от ПТП, възникнало на автомагистрала. В България, в периода от 2010 г. до 2022 г. по автомагистрали са загинали 561 души. С увеличаването на максимално допустимата скорост на 140 км/ч през 2012 г. и разширяването на автомагистралната мрежа в страната броят на загиналите по тези пътища като дял от всички загинали се увеличава от 3-5% на 9-10%.” Това посочва още правителството. 

Пореден нарушител се похвали в социалните мрежи как шофира с превишена скорост (видео)

Максималната скорост на магистралите в България ще е по-ниска
Снимка: Владимир Шоков/БТА (БТ)

През 2021 г. трагичният пътен инцидент с автобус на АМ “Струма” е повишил този дял до 13%. При него загинаха 46 души, се посочва още в мотивите.

Борислав Сарафов: Шофьорът при трагедията на АМ „Струма“ е карал с превишена скорост (видео)

В Европа, освен в България, единствено в Полша има максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч. Това е като изключим Германия, където по-голямата част от автомагистралната мрежа има единствено препоръчителна максимална скорост от 130 км/ч.

“В много от страните тази скорост е 130 км/ч, а в някои е дори 120 км/ч. В цяла Европа продължава тенденцията за понижаването ѝ, включително до 100 км/ч”, пише в мотивите на МС. Добавя се и, че “броят на загиналите при ПТП, настъпили при движение извън населените места, е значителен. В тази връзка е целесъобразно скоростта на движение по автомагистрала да бъде намалена, като бъдат взети предвид добрите примери от държавите – членки на ЕС”.

С проекта се въвеждат дългоочакваните нормативни изисквания и регламентация на нарушение на средна скорост, като за място на нарушението при установяване на превишаване на средната скорост се счита участъкът от пътя, за който е установено нарушението. Предвижда се нарушения за средна скорост да могат да бъдат установявани чрез техническите средства на електронната система на Агенция “Пътна инфраструктура”.

От миналата година досега са заловени с 50 хиляди повече водачи с превишена скорост в София

Законопроектът предлага и 17-годишните да могат да вземат книжки, но да шофират задължително с придружител. Като мотив се посочва изграждането на навижи за безопасно управление. ЕС отдавна се опитва да го наложи във всички държави-членки.

Коментарът на “Господарите”

Подобно предложение за намаляване на максималната скорост, с която можем да се движим по магистралите, наистина би се отразило позитивно в контекста на войната по пътищата. Факт е, че високата скорост е една от причините у нас да има толкова много жертви на ПТП-та.

Това, което обаче правителството пропуска в своите “мотиви” е качеството на българските автомагистрали. А истината е, че те са в окаяно състояние. Ако те бяха пригодени за шофиране с по-виска скорост, вместо на всеки 10 метра да се сблъскваме с неравности, 140 км/ч нямаше да се отразят на управлението на автомобила. Като пример министрите посочват Германия, но техните аутобани нямат никаква база за сравнение с нашите.

Максималната скорост на магистралите в България ще е по-ниска

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции