<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224544" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обиди, заплах...

По искане на Сарафов започна дисциплинарка срещу военно-окръжния прокурор на София

24 Април 2024
0 123

По искане на Сарафов започна дисциплинарка срещу военно-окръжния прокурор на София. Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет обяви, че е образувала дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев.

Още преди няколко дни изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов настоя за неговото уволнение. Той мотивира предложението си до Висшия прокурорски съвет с резултати от комплексна проверка. Тя е извършена от екип прокурори за периода 1 януари 2022 – 30 юни 2023 г. и е открила редица нарушения.

В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради “многобройните му дисциплинарни нарушения и системното неизпълнение на служебните му задължения“

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

По искане на Сарафов започна дисциплинарка срещу военно-окръжния прокурор на София

При проверката е установено, че са изисквани заверени копия от заповеди за командироване от държавни институции и било разпоредено материалите за всеки командирован да се завеждат под отделен номер като отделна преписка.

В нарушение на ЗСВ Адалберт Кръстев изготвил и десетки немотивирани предложения до Военно-апелативната прокуратура – София, за извършване на инстанционен контрол на актове на прокурори от ВОП – София.

“В тях той посочил, че след “лична проверка” е установил, че законът не е приложен правилно и постановлението е необосновано. Така не е било изпълнено задължението административният ръководител да не изразява становища по дела и преписки, които не са му възложени”. Това се казва в предложението на Борислав Сарафов за уволнението на Кръстев.

Ревизията е установила също така изкривяване на данните за натовареността на прокурорите. Включително на данните за средната натовареност на всички окръжни прокуратури.

За Кръстев беше установено и, че е минал случайно покрай мястото на катастрофата с Георги Семерджиев минути след инцидента. 

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев

Това не е първото искане за дисциплинарно наказание срещу Адалберт Кръстев. През май 2015 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров също внесе искане за неговото отстраняване. Причината тогава беше водено срещу Кръстев разследване за извършено документно престъпление.

По искане на Сарафов започна дисциплинарка срещу военно-окръжния прокурор на София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции