<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137745" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пътнически с...

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев

19 Юли 2022
0 302

Катастрофата от 5 юли в София, при която загинаха две млади жени, отново фокусира общественото внимание върху проблемите в МВР и съдебната система. Личността на обвиняемия Георги Семерджиев провокира множество съмнения заради статута му на безнаказан рецидивист на пътя. Свободна Европа пише повече по темата.

Около 23:00 часа на 5 юли силен тътен отеква в района на столичния хотел “Хемус”. На кръстовището на булевардите “Черни връх” и “Арсеналски” джип “Ауди Q7”, движещ се с висока скорост по посока от НДК към Витоша, преминава на червен светофар. Последователно се удря в такси и в асансьора, водещ към метростанция “Европейски съюз”.

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев

Без книжка, дрогиран и издирван. Как на 11 юни полицаи спират Семерджиев и го пускат?

След удара в асансьора джипът се разполовява на две.

Едната му част се качва върху тротоара. При катастрофата загиват две млади жени, които в този момент минават по тротоара – Христина Дилева на 26 години и 21-годишната Хариет Стефанович.

Чуйте разказа на майката на едно от загиналите момичета при катастрофата със Семерджиев (видео)

Шофьорът, отговорен за трагедията, бяга от местопроизшествието. А малко след това става известно, че въпросното “Ауди Q7” по принцип се управлява от бившия футболист Георги Семерджиев. В миналото той е санкциониран десетки пъти за нарушения на пътя. Осъждан е за наркотици и в момента е подсъдим за нанасяне на телесна повреда.

Оказва се, че за последно е бил спиран по-малко от месец преди катастрофата – на 10 юни. Тогава пътни полицаи установяват с тест с дрегер, че шофира кола след упротреба на наркотици. Семерджиев обаче бяга и е обявен за издирване. Очевидно не е намерен.

На 6 юли Семерджиев е задържан в квартирата си в кв. “Лозенец”. Междувременно става ясно, че той е в близки отношения с полицайката Симона Радева, която впоследствие е отстранена от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Установиха наличие на метамфетамин в кръвната проба на Семерджиев

Кои са безспорно установените факти досега по случая? Какви са обвиненията срещу Семерджиев и възможно ли е той да се отърве от наказателната отговорност? В следващите редове събрахме известните факти по случая.

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев
Какви са обвиненията?

Във връзка с катастрофата Георги Семерджиев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. В неговия случай прокуратурата твърди, че вече са налице 4 от възможните в закона общо 5 утежняващи обстоятелства. По тях ще се преценява размерът на евентуалната му присъда.

Рашков: Семерджиев е без книжка от 2005 година (видео)

Става въпрос за причиняване на смъртта на повече от един човек, бягство от местопроизшествието, управление на автомобил без валидна шофьорска книжка и наличие на следи от дрога в кръвта на заподозрения.

Липсва единствено обстоятелството катастрофата да е причинена на пешеходна пътека. Парадоксалното е, че в случая двете жертви са се намирали на тротоара. Това би трябвало да е дори по-сигурно място от пешеходната пътека. В закона обаче липсва тази хипотеза.

Разследват Георги Семерджиев за кражба на гориво от бензиностанция

Въпросният текст от Наказателния кодекс (НК) предвижда от 5 до 20 години затвор. Според юристи, ако вината на Семерджиев бъде доказана в съда, има всички шансове той да получи максимално наказание.

Какво още се разследва?

Полицайката, помагала на Семерджиев, демонстрира наглост и певчески умения (видео)

Освен за катастрофата от 5 юли, на Семерджиев бяха повдигнати и две отделни обвинения. За това, че е шофирал колата си с фалшиви регистрационни номера, както и за това, че на 10 юни е бил хванат зад волана след употреба на наркотици.

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев

Успоредно с това прокуратурата обяви, че е образувала разследване за престъпление по служба във връзка с данни, че служители на МВР са помагали на бившия футболист да се укрива от закона. Както в предишни, така и в настоящия случай.

Джипът на Семерджиев профучава на сантиметри от пешеходец секунди преди катастрофата (видео)

Семерджиев се разследва и за притежание на около половин грам метаамфетамини. Те са били открити в катастрофиралия му джип. Както и за кражба на гориво от бензиностанция. Обвинението за държане на дрога би дало възможност разследващите да проследят трафичните данни от мобилните му телефони, за да сравнят движението му преди и по време на катастрофата.

Какво твърди обвиняемият?

Семерджиев се яви само на заседанието на Софийския градски съд (СГС) на 9 юли. Тогава обвиняемият каза, че е бил отвлечен преди катастрофата. Бил се опомнил в дома си, когато вътре са влезли полицаи, за да го арестуват.

Повдигнаха четвърто обвинение на Георги Семерджиев

Това означава, че той най-вероятно възнамерява да оспорва, че изобщо е бил в колата си по време на катастрофата или поне това, че я е управлявал.

Въпреки това СГС постанови постоянния му арест. А на 14 юли Софийският апелативен съд (САС) потвърди това определение в отсъствието на Смереджиев. Той беше внесъл молба да не участва в заседанието по здравословни причини.

Недоволство пред Първо РПУ в София заради Симона Радева и корупцията в МВР (видео)

Какви доказателства са събрани?

За момента двете съдебни инстанции, разгледали мярката на заподозрения, приеха, че са събрани достатъчно доказателства, подкрепящи обвинението за причиняването на катастрофата. Засега всички те обаче са косвени, тъй като няма нито един очевидец на инцидента, който да твърди, че е видял именно Семерджиев да слиза от разполовения джип.

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев

Задържаха доведен брат на Семерджиев, шофирал е пиян и дрогиран

Изводът, че той е бил шофьорът, обаче почива на няколко обстоятелства. Първо, в дома на Семерджиев беше намерена лява маратонка, за която експертиза твърди, че е част от един чифт заедно с дясна маратонка, открита на местопроизшествието. Това косвено доказателство се подкрепя от факта, че мъжът има наранявания по дясното стъпало, които е вероятно да е получил, докато е бягал от катастрофата само с лява маратонка. Освен това, охранителни камери в района са заснели бягащ мъж с обут ляв крак малко след катастрофата.

Виагра и амфетамини са открити в джипа на Георги Семерджиев

Друго косвено доказателство е наличието на ДНК материал по скоростния лост на смазаното “Ауди Q7”, който е идентичен със сравнителен материал от Семерджиев, взето от дома му. Сходства с него са открити и в биологични следи от волана и едната врата на автомобила.

Като уличаващо Семерджиев се приема и обстоятелството, че в колата му бяха намерени негови три молбилни телефона и ключовете от квартирата му. Прокуратурата твърди, че той е бил снабден със стълба, по която се е качил в апартамента си, именно защото си е загубил ключовете при катастрофата.

Какво предстои да бъде направено?

Защо Георги Семерджиев не е разследван за шофиране без книжка още преди 8 години?

Следващата важна стъпка от разследването е да бъде направена експертиза на всички видеокадри от камери, разположени в района на катастрофата и дома на обвиняемия. По този начин разследващите се надяват да могат да докажат, че именно той е управелявал джипа в момента на инцидента.

Косвените доказателства стигат ли за присъда?

Дори и да не бъде открито пряко доказателство за авторството на Семерджиев в причиняването на тежката катастрофа, той може да бъде осъден и на базата само на косвени доказателства.

Условието е всички те да водят категорично и логически свързано към извода, че именно той е извършителят. Както и да няма нито едно друго обстоятелство, което да постоява под съмнение този извод, коментираха юристи пред Свободна Европа.

Кой говори и кой мълчи за Георги Семерджиев

Защо се забави кръвната проба?

Обстоятелството, че в кръвта на Семерджиев са открити следи от метаамфетамини, беше обявено от разследващите в петък – десетия ден от катастрофата. Засега липсва официално обяснение защо резултатът от това изследване се забави толкова дълго време при положение, че заподозреният беше арестуван още на 6 юли следобяд.

Въпроси за “чадъра” над Семерджиев, който е свидетел по ключово дело на спецпрокуратурата

По информация на НСлС той категорично е отказал да даде доброволно кръв, заради което се е наложило прокуратурата да поиска съдебно разпореждане. По информация на Софийския градски съд това искане е постъпило в регистратурата на съда по обяд на 7 юли и е било одобрено и върнато на прокуратурата в рамките само на час и половина.

А по неофициална информация на Свободна Европа след това разследващите последователно са възложили на три лаборатории да изследват кръвта на Семерджиев, докато накрая излезе положителен резултат.

Симона Радева получавала по 2000 лева месечно, за да прикрива Семерджиев

Сам ли е бил Семерджиев?

Ден след ареста на Семерджиев, вътрешният министър в оставка Бойко Рашков заяви на пресконференция, че в момента на катастрофата заподозреният е бил в колата си заедно със служителка на Първо районно полицейско управление (РПУ) в София. Ставаше въпрос именно за Симона Радева.

Впоследствие обаче пред съда не бяха представени данни, които да подкрепят това твърдение. А зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров каза в събота пред Нова нюз, че “категорично” Радева не е била в джипа в момента на инцидента на 5 юли.

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев
Какво е правила полицайката?

За момента Симона Радева няма повдигнато обвинение, но прокуратурата вече обяви че разследва престъпление по служба и търговия с влияние във връзка с делото срещу Семерджиев.

Три дни по-рано: Семерджиев почти е причинил катастрофа на АМ “Тракия” (видео)

Разследващите предполагат, че полицайката е помогнала на бившия футболист да се укрие веднага след катастрофата. В тази посока има и свидетелски показания.

Прокурорски свидетел ли е Семерджиев?

Фактът, че след катастрофата се появиха множество данни, издаващи чувство на безнаказаност в поведението на Семерджиев, засилиха съмненията, че той може да е имал чадър както в МВР, така и в прокуратурата. Особено предвид обстоятелството, че е сключил споразумение с държавното обвинение за 8-месечна присъда за наркотици, която вече е изтърпял.

Свидетел твърди, че Георги Семерджиев не се е опитал да спре (видео)

Тези съмнения допълнително се засилиха от появата на военно-окръжния прокурор на София Адалберт Кръстев на първоначалния оглед на местопроизшествието, веднага след катастрофата на 5 юли. Това беше забелязано първо от журналиста от разследващия сайт Bird.bg Димитър Стоянов. Военните обвинители нямат правомощия да разследват подобни инциденти.

В тази връзка Стоянов отбеляза, че Семерджиев е прокурорски свидетел по дело на спецпрокуратурата срещу наркогрупа с над 40 подсъдими. Впоследствие тази информация беше потвърдена и от Антикорупционния фонд. От прокуратурата официално отрекоха единствено Семерджиев да е бил защитен свидетел на обвинението.

Какво е правил военният прокурор на огледа?

Ексклузивни кадри от бягството на Семерджиев секунди след фаталния удар (видео)

Кадрите как военният прокурор Адалберт Кръстев обикаля из местопроизшествието, снимайки и говорейки по мобилния си телефон, бяха показани първо от бТВ. Той лесно се забелязваше, тъй като беше облечен изцяло в светли дрехи.

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев

Няколко дни по-късно зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров обясни, че Кръстев е попаднал на огледа случайно и не е присъствал там в служебно качество. Затова Тодоров уточни, че колегата му ще бъде разпитан като свидетел по делото срещу Семерджиев.

Вижте коя е служителката на МВР, помогнала на Семерджиев да се укрие

Защо случаят се разследва от националното следствие?

Разследването на катастрофата от 5 юли беше възложено на НСлС от главния прокурор Иван Гешев. По информация на Свободна Европа отделът в следствието, който се занимава със случая, по принцип разследва много по сериозни инциденти като влакови катастрофи или катастрофи с пътнически автобуси, например.

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев

Източник: Свободна Европа

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции