<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228127" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първата висо...

Вижте коя е една от най-красивите пещери у нас (видео)

02 Юни 2024
0 266

Вижте коя е една от най-красивите пещери у нас – Венеца, която се намира край Белоградчик. Изпълнена е с изключително впечатляващи пещерни образувания – неповторими по изящество и цветове, разказва NOVA.

Нова приключенска игра край Белоградчик се бори за вниманието на Мъск

Пещера Венеца вече близо десет години събира туристи от близо и далеч. Тя е дълга около 200 метра и има няколко тесни участъка, през които трябва да се премине, за да се разкрие красотата ѝ. 

През далечната 1960 година при взрив в кариера за добив на варовик край видинското село Орешец, вместо всичко да полети нагоре, то потъва надолу и пред погледите на работниците се открива неописуема гледка. Красотата на пещера Венеца вече е пред погледа на хиляди туристи, които идват, за да я разгледат.

Вижте коя е една от най-красивите пещери у нас (видео)
снимка: NOVA

Юлия и Каролина са едни от тях. Те са от Украйна и Полша и са очаровани от видяното вътре. „Ние посещаваме много пещери в България и тази е много добре подредена, всичко се вижда, а осветлението е страхотно. Като морско дъно изглежда вътре, твърди Каролина. „Първата пещера, в която видяхме оникс. Има бял и жълт. И е много, много хубаво“, посочва Юлия. 

Образуванията в пещерата са на почти десет милиона години – сталактити, сталагмити и сталактони се срещат на всяка крачка. Най-големият сталактон се намира в пещера Венеца и е с обиколка 25 метра. „Интересното при него е миксът от бял мраморен оникс, както и образуванията по него. Затова е наречен Водопадът”, разказва Нина Иванова, екскурзовод в пещера Венеца.

Вижте коя е една от най-красивите пещери у нас (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции