<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228622" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БНБ пуска мон...

Отлично начало за българските лекоатлети на Европейското в Рим

07 Юни 2024
0 84

Отлично начало за българските лекоатлети на Европейското първенство по лека атлетика, което започна днес в Рим.

Световната шампионка на троен скок за девойки Александра Начева спечели квалификацията с личен рекорд и влезе с първи резултат във финала на дисциплината. В борбата за отличията се класираха също Габриела Петрова и Божидар Саръбоюков, предава NOVA.

Начева постигна най-солидния си резултат на шампионат при жените. Във втория опит от предварителния кръг надскочи с 19 сантиметра квалификационния норматив, приземявайки се на 14.29 м. Тя беше финалистка и на предишното Европейско първенство в Мюнхен през 2022 г., където остана 11-а, но сега може да гледа смело към отличията.

Отлично начало за българските лекоатлети на Европейското в Рим
Източник: Gong.bg

Световната атлетика планира ново първенство с рекорден награден фонд

За финала в тройния скок при жените се класира и Габриела Петрова. За нея квалификацията беше по-проблематична. Четвъртата в света от 2015 г. хвана последния възможен билет с 12-о място. В най-силния си опит Петрова записа 13.86 м, като с втория си по-сила резултат 13.77 м успя да изпревари представителката на Гърция Оксана Коренева. Надпреварата за медалите на троен скок при жените е на 9 юни от 22:04 часа българско време.

С точно 4 сантиметра над квалификационния норматив от 8 метра радост за България донесе и Божидар Саръбоюков в скока на дължина. Талантливият 19-годишен атлет ще участва на първия си голям финал при мъжете на открито. Той е 4-ти от Еврошампионата в зала миналата година. В Рим Саръбоюков премина квалификацията с третия си по сила резултат за сезона – 8.04 м. Той влиза във финала с 7-о постижение. Финалът в скока на дължина при мъжете е на 8 юни от 21:06 часа.

Видео: European Athletics

Отлично начало за българските лекоатлети на Европейското в Рим

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции