<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228667" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правителство...

Кметът на Варна обяви война на боклука в града

08 Юни 2024
0 106

Кметът на Варна обяви война на боклука в града. Той видя криминален характер в ситуацията със замърсяването в морската столица. В своя Facebook публикация Благомир Коцев съобщи, че ръководството на общината е внесло сигнал до прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около контейнерите в града.

В сигнала се посочва, че в периода март-юни т. г. са зачестили злонамерените прояви на вандализъм, състоящи се от умишлено изваждане на отпадъци от съдовете за смет, както и разпиляването им около тях. Действията са констатирани както от служители на Община Варна, така и от получени множество сигнали на граждани.

Кметът на Варна обяви война на боклука в града
Снимка: Facebook / Благомир Коцев

“Сигналът е срещу неидентифицирани лица”, поясни Коцев.

В сигнала до прокуратурата са посочени 16 критични точки в града. Приложен е писмен и снимков материал от свидетели, както и кадри от видеонаблюдение. “Кадрите от него не са единствените доказателства, които прилагаме”, уточни Коцев.

Той твърди, че на много места във Варна микросметищата изглеждат почти режисирани. “Разполагаме и с десетки твърдения от свидетели за организирани групи, които в тъмната част на денонощието изкарват боклука от контейнерите и го разхвърлят наоколо”, поясни той.

Казусът с боклука във Варна не е от вчера. Летният сезон край морето в последните години е съпътстван от преливащи контейнери с боклуци. Оплакванията за нередовно извозване на сметта също са многобройни.

Кметът на Варна обяви война на боклука в града
Снимка: Facebook / Благомир Коцев

Заради вандализма, в общината във Варна вече са набелязани мерки за справяне със ситуацията. Това съобщиха в петък от общинския пресцентър.

“Морската столица” Варна потъна в боклуци (видео)

Кметът съобщи, че на първо време ще се започне със съвместни проверки между представители на общинските експерти по екология и опазване на околната среда и общинска полиция, и със съдействие на РИОСВ – Варна и служители на МВР. Не е изключено провеждането на акции от различен характер, насочени както към физически, така и към юридически лица, посочиха от общината.

“Някои ще ги нарекат обикновени събирачи на вторични суровини, но дори и да е така, пак ще си понесат последствията. Дали в действията на лицата, нарочно изхвърлящи боклук около кофите за смет, има мотив у варненци да остане трайното внушение, че градът ни тъне в мизерия, ще реши следствието”, коментира емоционално варненският кмет.

Кметът на Варна обяви война на боклука в града
Снимка: Facebook / Благомир Коцев

Той даде пример с това, че сметопочистващата фирма ЗМБГ е била глобявана за неизпълнението на задълженията си всеки месец, откакто е поел общинската администрация. “Санкции ще се налагат, докато не се научим”, заяви Коцев.

Той призова всички варненци “да прекратят тази практика, защото от нея страдаме всички”.

Коментарът на “Господарите”

Наследството от Фандъкова може да доведе до криза с боклука в София

За съжаление проблемът с боклука не е само във Варна, но и в много други точки от страната. Конкретно в морската ни столица имаше редица скандали около сметосъбирането, свързани с бившия кмет на града – Иван Портних.

Съдът намали глобата на варненския кмет за кризата с боклука

Съдът наложи глоба на Портних заради боклука на лято 2022 г. Сегашният варненски кмет направи именно тази препратка в своето обръщение – сметопочистващата фирма ЗМБГ, свързана с братята Кирил и Геогри Домусчиеви.

Надяваме се г-н Коцев наистина да заличи непорочните практики на своя предшественик и да превърне морската ни столица в едно красиво и чисто място!

Кметът на Варна обяви война на боклука в града

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции