<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230395" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте какви с...

Колко кофеин е твърде много за човешкото тяло?

22 Юни 2024
0 506

Колко кофеин е твърде много за човешкото тяло? Според Европейския орган за безопасност на храните и американската Агенция за контрол на храните и лекарствата здрав човек не бива да приема повече от 400 мг на ден и не повече от 200 мг наведнъж.

Счита се, че около 10 грама са токсични за тялото.

Отровна змия се настани в детско креватче (видео)

Колко кофеин е твърде много за човешкото тяло?

Една чаша кафе може да съдържа между 80 и 200 мг кофеин в зависимост от сорта кафе и начина на приготвяне. Чистият кофеин на прах, който се продава като хранителна добавка, може да бъде дори смъртоносен в количества от една супена лъжица.

Последствия

Реакцията при всеки човек е различна и съответно количествата могат да влияят по различен начин. Но е хубаво да намалите кафетата през деня. Особено ако усетите главоболие, безпокойство, раздразнителност, учестен пулс или мускулни тремори.

Също така не е особено препоръчително за бременни жени да приемат кофеин. Това показва метаанализ на 37 изследвания за влиянието на веществото върху телата ни, пише Webcafe.

Изследвания

За повечето хора обаче кофеинът е безопасен в умерени количества и би могъл да бъде от полза за подобряване на здравословното състояние.

Огромен анализ от 2017 г. върху над 200 изследвания установява, че пиенето на 2-3 чаши кафе на ден по-скоро води до положителни последствията.

Според кардиолога от Университета на Сан Франциско Грегъри Маркъс съществуват доказателства, че хората, които приемат умерено количество кофеин ежедневно, имат по-малък риск от аритмии или нередовен сърдечен ритъм.

От друга страна огромно проучване върху 19 000 души показва, че хора с високо кръвно налягане са изложени на по-голям риск от сърдечно-съдова болест, ако пият по 2-3 кафета на ден. Същото проучване обаче не показва проблеми за напълно здрави хора.

Колко кофеин е твърде много за човешкото тяло?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции