<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230826" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рая Назарян - ...

Службите охраняват трима партийни лидери

26 Юни 2024
0 258

Службите охраняват трима партийни лидери. Снайперисти от Специализирания отряд за борба с тероризма са разположени пред дома на Бойко Борисов в Банкя, полиция – пред дома на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Национална служба “Жандармерия” пък пази лидера на ДСБ Атанас Атанасов, потвърдиха те пред журналисти в парламента, пише Дневник.

Казусът с охраната на политици започна в понеделник по време на консултациите при държавния глава Румен Радев. Тогава Атанас Атанасов обяви, че снайперисти охраняват дома на Борисов, позовавайки се на снимки, публикувани във “Фейсбук” от журналиста от Bird Димитър Стоянов. В понеделник Атанасов допусна, че външни сили се опитват да се намесят в процеса на формиране на правителство.

Днес съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” отново повдигна темата. Пред журналисти в парламента той каза, че Националната служба за охрана отдавна пази лидера на ГЕРБ. По думите му обаче увеличаването на охраната му сега означава, че има нова опасност.

Някой трябва да ни каже председателят на парламентарната група мандатоносител от какво е заплашен, защото това е риск за националната сигурност“, заяви той.

Бойко Борисов потвърди, че охраната му е увеличена от една седмица.

По думите му това се дължи на постъпил “много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-високата степен на заплаха”. Той потвърди твърденията на Атанасов от понеделник, че заплахата идва отвън и обяви, че според него причина е дейността му за Украйна.

Борисов твърди, че е получил сериозна заплаха за живота си (видео)

Службите охраняват трима партийни лидери
Снимка: Владимир Шоков/БТА

Той заяви, че и преди е бил плашен много пъти, но страната няма да промени геополитическия си курс. Борисов отрече зад заплахата срещу него да стои президентът на Русия Владимир Путин. Лидерът на ГЕРБ допълни, че най-притеснително за него е, че в две медии е постъпила информация, че заплахата идва от Делян Пеевски.

Притесни ме това, че вчера в две медии излезе, че заплахата идва от Пеевски. Всичко бях чувал за Пеевски, но това ми дойде в повече и ме притесни“, каза той и добави, че с председателя на ДПС не са разговаряли от разпускането на 49-ото Народно събрание.

Кирил Петков и Атанас Атанасов също се охраняват

В понеделник бившият служебен правосъден и вътрешен министър Иван Демерджиев намекна пред bTV, че и други партийни лидери са получили охрана след “сглобяването на кабинета”. Той добави, че тогава охраната е била от Главна дирекция “Жандармерия”. Твърденията, че причина за заплахите е Украйна, бяха отречени от Кирил Петков във Фейсбук.

Службите охраняват трима партийни лидери
Снимка: Минко Чернев/БТА

Ако Бойко го пазят специални части заради Украйна, аз трябва да живея в бункер. Хайде стига фалшиви новини, явно страхът му идва от някой в България. #Кой?“, написа Петков.

Днес Атанас Атанасов потвърди, че жандармерията го охранява, но не пожела да коментира нито причините, нито от колко време се случва. “Не мислете, че на мен ми е комфортно някой да ходи след мен. Има си правила“, каза той пред журналисти. По-късно на брифинг в парламента допусна, че службите го охраняват, за да го следят.

Службите охраняват трима партийни лидери
Снимка: Благой Кирилов/БТА

Кирил Петков също каза, че домът му се охранява от полицията, но заяви, че никога не е искал такава охрана. В средата на май той коментира, че през 2023 г. е получена информация за “директна заплаха за живота му”.

Службите охраняват трима партийни лидери

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции