<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=233669" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кметът на Соф...

Депутати призовават Варненския общински съвет да върне акциите на Пловдивския панаир (видео)

24 Юли 2024
0 83

Общинският съвет във Варна да вземе решение, с което да възстанови акциите от Пловдивския панаир, собственост на община Варна, на министерството на икономиката, за да се спре излишно пилеене на публичен ресурс“. За това призова днес в парламента бившият министър на икономиката Богдан Богданов.

Коментара си той направи след решение на Софийския градски съд от понеделник. С него апортирането на варненските акции от панаира в размер на 29% от капитала на дружеството “Международен панаир Пловдив” в контролираното от бизнесмена Георги Гергов “Пълдин туринвест” беше обявено за противозаконно.

“В продължение на години бяхме свидетели на систематично бездействие по този случай. Както от страна на местната власт във Варна, така и от страна на няколко министри на икономиката в различни правителства. След повече от 12 години борба за възстановяване на собствеността (на държавата) и спиране на скритата приватизация на Пловдивския панаир ние имаме пореден успех с общите усилия на кабинета “Денков”“, каза Богданов.

Прекратиха тихомълком делото срещу Портних за Пловдивския панаир

Депутати призовават Варненския общински съвет да върне акциите на Пловдивския панаир (видео)
Източник: bTV

Според мотивите към решението на Софийския градски съд прехвърлянето на акциите след решение на предходния състав на Варненския общински съвет от 2021 г. е нищожно.

То е извършено при “тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)“.

Сега, както дружеството на Гергов, така и местната администрация във Варна са осъдени да платят и близо 800 хил. лв. разноски и държавни такси по делото, направени от Министерството на икономиката и индустрията. Парите ще трябва да бъдат платени, в случай че кметът на Варна Благомир Коцев не обжалва съдебното решение от понеделник.

Надявам се, че община Варна няма да обжалва това решение, за да не влиза в допълнителни разходи. Освен това се надявам да потърси тези 450 хил. лв. от бившия кмет на града Иван Портних. Всъщност именно той трябва да плати тези пари, тъй като не е изпълнил решение на общинския съвет от 2017 г. за връщането на акциите на държавата.“, каза народният представител Стела Николова

Николова съобщи също, че вече е подала сигнал до прокуратурата за неизпълненото от Портних решение на общинския съвет във Варна.

Надявам се този път прокуратурата да свърши работата си, а не отново тихомълком да прекрати досъдебното производство. Според действащия и в момента Закон за местното самоуправление и местната администрация кметовете са длъжни да изпълняват решенията на общинските съвети.”

Община Варна получи акциите си в размер на 29% от Пловдивския панаир като подарък от държавата през 2016 г. Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, но общинският съвет там отказа да ги приеме.

Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов искат от кмета на Варна да върне акциите на държавата. Той трябва ги дари обратно на министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов на 2 май 2017 г.

Варненският общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане. За изпълнението му на кмета Портних беше възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите.

Това обаче така и не се случва. Проверка на “Дневник” от декември 2022 г. показва, че в продължение на пет години Портних не е предприел нито едно от действията, предвидени в Правилника за работа на Централния депозитар, за безвъзмездно прехвърляне на варненските акции от “Международен панаир Пловдив” на Министерството на икономиката и индустрията, както го задължи местният общински съвет.

С действията си Иван Портних създава условия за установяването на пълен контрол върху активите на панаира от страна на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. За това няколко години по-късно той предприе реални действия. Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева определи това евентуално развитие на казуса като “скрита приватизация“.

Припомняме казусът “Пловдивски панаир” и апетитите на Гергов

През 2006 година Георги Гергов придобива повече от 50% от капитала на панаира чрез фирмата си “Пълдин туринвест”.

10 години по-късно, през 2017 година община Варна получава 29% от държавните акции в Панаира.

Как Пловдивският панаир се превърна в обединител на статуквото? (РЕПОРТАЖ)

Общински съветник се разгневи: Пловдивският панаир беше подарен (видео)

Общинският съвет във Варна гласува дяловете да бъдат върнати на държавата, но кметът Иван Портних не изпълнява това решение.

В края на август 2021 г. Георги Гергов, внася предложение община Варна да апортира дяловете си от панаира в неговата фирма. Тогава то не бе прието. Но месеци по-късно, на 10 декември 2021 година Общинският съвет във Варна приема предложението на олигарха. То е дадено на съд от бившия областен управител на Варна Марио Смърков.

На 15-ти ноември 2022 г., обаче Върховният административен съд приема, че областният управител не е имал правото изобщо да вкара делото в съдебна фаза. Тъй като решението на общинския съвет не е акт на управленска дейност.
На 24 ноември Гергов се опитва да свика общо събрание на “Пълдин туринвест”, на което община Варна да бъде приета като акционер. Общинският съвет в Пловдив обаче решава да блокира сделката.

Но няма и месец по-късно същият общинският съвет с ГЕРБ и БСП на Гергов размисля и така на 19 декември се гласува решение, с което Пловдив приема община Варна да апортира дела си от 29% в Панаира в дружеството на Гергов.

Видео: Дневник

Депутати призовават Варненския общински съвет да върне акциите на Пловдивския панаир

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции