<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158987" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Варна премах...

Как Пловдивският панаир се превърна в обединител на статуквото? (РЕПОРТАЖ)

13 Януари 2023
0 18849

Как Пловдивският панаир се превърна в обединител на статуквото? Отговор даваме в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Васил Ганев.

Мафията владее държавата. Олигарси държат ключови обекти. Политиците пълнят джобовете им, а покрай тях и своите. Това не са просто заглавия на медийни публикации. Това е реалността, в която всички ние живеем, скъпи приятели. А поредното доказателство в последните дни мотивира стотици пловдивчани да протестират.

Как Пловдивският панаир се превърна в обединител на статуквото? (РЕПОРТАЖ)

Продължават протестите в защита на Пловдивския панаир

Пловдивският панаир е напът да стане собственост не на кого да е, а на Георги Гергов. Известен олигарх, собственик на хотели, ресторанти, магазини, бивш областен председател на БСП, бивш депутат, консул на Русия и архонт, той очевидно не се спира пред нищо, когато преследва финансовите си интереси. Но нали знаете – не е луд този, който яде баницата…

Да проследим как се стигна дотук!

През 2006 година Георги Гергов придоби повече от 50% от капитала на панаира чрез фирмата си “Пълдин туринвест”.

10 години по-късно, през 2017 година община Варна получи 29% от държавните акции в Панаира.
Общинският съвет във Варна гласува дяловете да бъдат върнати на държавата, но кметът Иван Портних не изпълни това решение.

В края на август 2021 г. Георги Гергов, внесе предложение община Варна да апортира дяловете си от панаира в неговата фирма. Тогава то не бе прието. Но месеци по-късно, на 10 декември 2021 година Общинският съвет във Варна прие предложението на олигарха. То беше дадено на съд от бившия областен управител на Варна Марио Смърков.

На 15-ти ноември 2022 г., обаче Върховният административен съд прие, че областният управител не е имал правото изобщо да вкара делото в съдебна фаза, тъй като решението на общинския съвет не е акт на управленска дейност.
На 24 ноември Гергов се опита да свика общо събрание на “Пълдин туринвест”, на което община Варна да бъде приета като акционер. Общинският съвет в Пловдив обаче реши да блокира сделката.

Но няма и месец по-късно същият общинският съвет с ГЕРБ и БСП на Гергов размисли и така на 19 декември се гласува решение, с което Пловдив прие община Варна да апортира дела си от 29% в Панаира в дружеството на Гергов.

Историята на панаира и протестите днес са просто факти. Какво обаче се крие зад тях? Потърсихме за коментар Георги Величков – един от общинските съветници, обявили се против решението.

Посланието от цялата ситуация

Мила родна картинка. Общинските съветници от ГЕРБ и БСП на Гергов тихомълком не се явяват на ключови за обществеността в Пловдив заседания – също като колегите си депутати в Парламента. И всичко това с една цел – да защитят нечии интереси. Да, тези интереси не са нашите или вашите. Те са на определени политици и олигарси, а те са готови да ги защитават с цената на всичко. Особено когато отново наближават избори.

Дали чрез подаръка за Гергов ГЕРБ не разменят обслужване на интереси срещу влияние в Пловдив, за да видим в края на тази година Дани Каназирева като кмет на втория по големина български град, която пък от своя страна да продължи да защитава бизнес интересите на първия? Просто едно предположение, сред много други…

Как Пловдивският панаир се превърна в обединител на статуквото?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции