<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235658" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето коя е осн...

Край на “френската безработица”, но не и за вече отпуснати обезщетения

13 Август 2024
1 134

Край на “френската безработица”, но не и за вече отпуснати обезщетения. От 13 август 2024 г. при изчисляване на паричните обезщетения за безработица (ПОБ) на лица с придобит осигурителен стаж в друга държава от ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария ще се вземат предвид доходите, получавани от тях по време на последната им работа и всички доходи за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването им, независимо дали са упражнявали дейност в България или в друга държава от ЕС, ЕИП и Швейцария. Това обясниха от Националния осигурителен институт.

С промените в Кодекса за социално осигуряване парламентът внесе справедливост и възможност да бъдат намалени злоупотребите при отпускането на обезщетенията за безработица, както и да бъдат създадени еднакви условия за изчисляване на този вид обезщетения за всички български граждани.

Край на &#8220;френската безработица&#8221;, но не и за вече отпуснати обезщетения
Снимка: НОИ

Този нов ред за изчисляване се прилага само когато към 13 август 2024 г. няма отпуснато парично обезщетение, независимо от датата на прекратяване на осигуряването и от датата на подаване от лицето на заявление за отпускане на парично обезщетение.

Отпуснатите парични обезщетения на лица с осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, продължават да се изплащат в определените размери и срок.

Хитреци измислиха нова схема за източване на социални помощи за безработица

Колко ли време ще отнеме на измамниците да измислят нови схеми за източване на НОИ? Много искаме да сме като цивилизованите държави, но пустият маниер все търси да бъде тарикат. После се чудим защо няма пари за пенсии, инфраструктура, болници и детски градини. А откъде да дойдат? Винаги търсим “келепира” като Алековия герой. Винаги гледаме не просто да “минем търнко”, а да “прецакаме системата”. Нищо, че системата всъщност сме ние самите. Властите трябва да бъдат безкомпромисни към подобни действия.

Припомнете си Коментарът на “Господарите” с репортера ни Виктория Симеонова – за тарикатлъка като национален спорт в земята на Ганьо:

За тарикатлъка като национален спорт в земята на Ганьо (Коментарът на “Господарите”)

Край на “френската безработица”, но не и за вече отпуснати обезщетения

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции