<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159448" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нямам самочу�...

За тарикатлъка като национален спорт в земята на Ганьо (Коментарът на “Господарите”)

16 Януари 2023
0 7326

За тарикатлъка като национален спорт в земята на Ганьо говорим днес в Коментарът на “Господарите” с репортера ни Виктория Симеонова.

Това видео не е за псевдопатриоти и защитници на българщинАта, които се гордеят със силата да нарушават законите, защото са тарикати и така ще ги забележат хората. Не е и за тези, които ще ме псуват, защото не може да си позволявам да обобщавам така любимите характеристики на наш Ганьо, който още от времето на Алеко Константинов си е известен със своя тарикатлък. Само че ако преди десетилетия тарикатлъкът е струвал пари и нерви, днес често струва животи.

Събрахме топ 5 на досадните ежедневни тарикатлъци, които са в основата на почти всички големи проблеми в държавата.

#боклуци

Започваме с едно от наглед най-безобидните: изхвърлянето на отпадъците… където ни падне. Защо да ходя 50 метра повече, като мога да изхвърля боклука директно през балкона на панелката? Това са си помислили хиляди българи, причинили близо 1500 незаконни сметища в цялата страна. За почистването им се харчи държавен ресурс. Така вместо данъците да отидат за ремонт на болници и училища, ги даваме, за да се изчистят незаконните кочини, които някой топ тарикат е спретнал, а после гази отгоре и вика ”Глей к’ва кочина, нема кой да изчисти”

Подобен дребен, но досаден ежедневен навик е изхвърлянето на фасове, където намерим за добре. Дори да оставим настрана вредата от тютюнопушенето, фасовете са причина за повече от 40% от горските пожари през лятото.

За тарикатлъка като национален спорт в земята на Ганьо (Коментарът на “Господарите”)

Вандали превърнаха в сметище място за отдих в парк “Витоша” (снимки)

#рушене

Смятан за дребен, но също толкова вреден навик е унищожаването на обществена собственост. Драскане по пейки, чупене на дръвчета, гасене на фасове по копчетата в асансьора – не просто е грозно, но е и напълно безмислено. Няма да повярвате, но всички тези неща, които са около нас, сме ги купили с данъците си. Затова е пълно безумие да ги унищожаваме. Едно – защото не са за гледане след намесата на вандалите. И второ – защото докато си ги купим отново, ще трябва доста време да ги гледаме в този вид.

За тарикатлъка като национален спорт в земята на Ганьо

#гратис

Не е за пренебрегване още един адски досаден тарикатлък, особено типичен за по-големите градове на страната: използването на градски транспорт гратис. “Ама аз съм само за една спирка”. Искаме комфортни автобуси, искаме да е топло и чисто, искаме спирките да са здрави и поддържани, но не искаме да плащаме между 1 и 2 лева, за да пътуваме в европейска обстановка. Лев и шейсет за по-хубав транспорт няма да дадем, ама пет лева за мелодия на телефона даваме с кеф. Освен от билетчета, пестим и от данъци, такси и изобщо от всичко възможно. И то не от бедност, а от тарикатлък. Защото бедните хора първо си плащат сметките – така ме е учила баба ми. Но в същото време на отрупаната българска маса редовно можем да чуем разказа на топ тариката, който не е плащал и лев на тая скапана държава, но много държи същата един ден да му плаща пенсията.

За тарикатлъка като национален спорт в земята на Ганьо (Коментарът на “Господарите”)

#мързел

Да не забравяме друг любим тарикатлък – какво че им работя аз на тези?! Мдам. Много обичаме да ни плащат, но да не работим, за да не се изгърбим, а и да не се прецакаме. Типичният бг тарикат мечтае за 10 хилки на месец, за да си направи едно селфи в санитарните помещения на мола и да го пусне в инстаграма. Толкова. А ако не се получи така, значи виновни са шефът, колегите, държавата, планетите и извънземните.

Той е просто жертва на обстоятелствата. Отива на работа в 10, пие кафе, излиза в обедна почивка, пуши, сяда да види какво става във фейса, пие още едно кафе на аванта и си тръгва с час преди края на работното време. БГ тарикатът има по-ниска производителност за 8-часов работен ден от ученик стажант на 2-часов работен режим в Германия, но си иска заплатата по немски. После се чуди защо все на него не му се получава кариерното развитие.

За тарикатлъка като национален спорт в земята на Ганьо
Image of businessman leaving office building

#джигити

Возим се без колани, защото все разчитаме, че ще ни се размине бедствието. А само преди седмица едно дете изгуби живота си, защото е било необезопасено. Кой ли е виновен в случая?

Превишаваме скоростта (tiktok тарикати), защото само ние бързаме все пак. Караме в бус ленти, минаваме на червено на светофарите, завиваме наляво от крайна дясна, светкаме с фарове на този пред нас по магистралата да се разкара, защото сме най-важните и трябва да стигнем първи, паркираме на инвалидни места, оставяме капака вдигнат, за да не си платим за паркинг или просто оставяме колата на тротоара, защото… защо не. Пием по едно, две, три, преди да седнем зад волана, защото няма к’во да стане. Ако ни спре КАТаджия, бутаме 50 лева в документите да се почерпи, но иначе сме твърдо против корупцията… Всички тези дребни тарикатлъци на пътя често струват човешки животи. Но ние цъкаме с език на черната статистика в новините и продължаваме напред. Нали така?!

Опасни изпълнения на български шофьори блеснаха в ТикТок акаунт (видео)

Посланието за ежедневните тарикатлъци

Скъпи приятели, с този манталитет няма защо да се сърдим на политиците, богатите, медиите или когото и да било за живота, който живеем и за реалността, с която се сблъскваме всеки ден. Докато все търсим на хляба мекото, все гледаме да минем тънко и на далавера, ще си останем нищо повече от образа, който Алеко е възпял в “Бай Ганьо”. Ще си останем и с мечтата да бъдем европейци. А в това време истинските европейци не искат да ги доближим от страх, че и тях ще заразим с този същия тарикатлък. Следващия път преди да пресечете на червено, преди да си изхвърлите фаса на улицата и преди да се качите пияни зад волана, помислете – утре жертви на вашия тарикатлък ще бъдат и вашите деца. Хайде със здраве и умната, не тарикатската!

За тарикатлъка като национален спорт в земята на Ганьо

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Мишо

    16 Януари 2023

    Товавидео трябва да се пуска във всеки рекламен блок по всяка една телевизия.

Реакции