<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=236123" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пеевски отго...

АЕЖ определи свалянето на сатиричния сайт “Ново начало” като опасен прецедент

19 Август 2024
2 124

АЕЖ определи свалянето на сатиричния сайт “Ново начало” като опасен прецедент. Припомняме, че бе ограничен достъпът до сайтa за политическа сатира novonachalo.com по разпореждане на ГДБОП.

МВР е свалило сайт за политическа сатира, осмиващ Делян Пеевски

Асоциацията на европейските журналисти публикува изявление за случилото се. Публикуваме го без редакторка намеса :

“Действията на ГДБОП противоречат на Конституцията и на Акта за цифровите услуги на ЕС, според които подобни ограничения могат да се налагат единствено при извършено престъпление и то само с решение на съдебната власт. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не дава информация по казуса, но коментира, че сайтът е фалшив. 

В този смисъл следват въпросите, които чакат професионален отговор от институциите.

  • Има ли сигнал срещу сайта? 
  • Каква е юридическата аргументация за сваленото съдържание?
  • Има ли извършени експертизи, въз основа на които съдържанието е определено като фалшиво?
  • По чия заповед е свален сайтът?
  • По какъв начин е наредено на хостинг компанията да ограничи достъпа?
  • Има ли досъдебно производство за извършено престъпление? 
АЕЖ определи свалянето на сатиричния сайт &#8220;Ново начало&#8221; като опасен прецедент
снимка: iStock

Въпроси без отговор

АЕЖ се обърна и към хостинг компанията, за да се опита да разбере по какъв начин е получено разпореждането и дали е изтъкнато правно основание. Но въпросите останаха без отговор. Призоваваме доставчиците на хостинг услуги да отказват да изпълняват незаконни разпореждания. И да защитават правата на своите клиенти от цензура, която държавата би могла да наложи.  

Част от съдържанието на сайта novonachalo.com е политическа сатира. Има и журналистически видеоматериали, излъчвани по различни телевизии през последните 10 години. Европейският съд по правата на човека нееднократно е посочвал в практиката си, че политическото изразяване и критиката към политици се ползват с висока степен на защита. В решение по делото Vereinigung Bildender Künstler v. Austria Съдът постановява, че  политическата сатира също се ползва с по-висока степен на защита спрямо другата сатира, която също попада в полето на свободата на изразяване на артистите, дори да се приема за шокираща от някои1

Член 10

1. Още от практиката на ЕСПЧ: “Както е посочено в чл. 10, свободата на изразяване на мнение подлежи на изключения, които обаче трябва да се тълкуват стриктно, а необходимостта от всякакви ограничения трябва да бъде установена убедително (Stoll v. Switzerland ([GC], § 101, повторено в Morice v. France ([GC], § 124) и Pentikäinen v. Finland ([GC], § 87). В допълнение към тези общи съображения Съдът е изследвал в своята практика позитивните задължения на държавите при защитата на упражняването на това право.

Тези позитивни задължения предполагат, наред с другото, че държавите са длъжни да създадат ефективен механизъм за защита на авторите и журналистите, за да създадат благоприятна среда за участие в обществения дебат на всички засегнати лица, позволяваща им да изразяват без страх своите мнения и идеи, дори ако те противоречат на тези, защитавани от официалните власти или от значителна част от общественото мнение, или дори ако дразнят или шокират последните (Dink v. Turkey, § 137; Khadija Ismayilova v. Azerbaijan, § 158). Вследствие на това чл. 10 от Конвенцията се ползва с много широк обхват, както по отношение на съдържанието на изразените идеи и информация, така и по отношение на формата, в която те са предадени”.

Ние от “Господарите” също смятаме, че подобна цензура е недопустима. Надяваме се, че АЕЖ ще успее да получи отговори на въпросите си. Ние също настояваме това да се случи!

АЕЖ определи свалянето на сатиричния сайт “Ново начало” като опасен прецедент

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции