<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=237460" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени потвър...

Инвестициите в психично здраве са по-полезни от тези в пътища, според учени

04 Септември 2024
0 36

Инвестициите в психично здраве са по-полезни от тези в пътища, според учени. Влагането на допълнителни средства в услуги за психично здраве би насърчило икономическия растеж. Също би подобрило благосъстоянието на нацията повече, отколкото изграждането на нови пътища, пише Mediapool.

Докладът на Лондонското училище по икономика (LSE) твърди, че е необходимо преосмисляне на подхода за харчене на средства с по-голям фокус върху това как парите действително подобряват живота на хората.

Изследователите са оценили съотношението разходи-ползи на политиките в редица сфери в стремежа си да убедят финансовия министър Рейчъл Рийвс, че трябва да редуцира скъпите пътни проекти като връзката между Кент и Есекс през тунел под река Темза в полза на по-големи инвестиции в здравеопазване, образование и умения за стимулиране на икономиката.

Инвестициите в психично здраве са по-полезни от тези в пътища, според учени
Снимка: iStock

Финансовият министър трябва да обяви бюджет и цялостен преглед на разходите следващия месец, определяйки приоритетите на правителството за разходите през следващите пет години, посочва „Гардиън“.

Очаква се Рийвс да обяви сериозни съкращения на някои разходи на правителството, за да остане в рамките на бюджетните ограничения, наследени от предишната администрация на консерваторите. Някои важни пътни проекти вече са отменени, включително планиран тунел близо до Стоунхендж.

Учените са изчислили, че целевите разходи за услуги за психично здраве и зависимости не само ще помогнат на засегнатите, но и ще намалят общите разходи за здравни и социални услуги, като същевременно ще доведат и до възвращаемост в хазната, когато хората се върнат на работното място.

Те също така са установили, че услугата за психологическа терапия при зависимости и подкрепа за заетост при умерено психично заболяване ще се изплати в рамките на две до три години.

По същия начин повече полицейски служители ще генерират ползи чрез намаляване на престъпността, които надхвърлят 10 пъти разходите за тях.

Инвестициите в психично здраве са по-полезни от тези в пътища, според учени
Снимка: iStock

Оценка на пътни проекти заключи, че средно те генерират ползи на стойност само три пъти по-високи от разходите.

А конкретно тунелът под Долна Темза, свързващ северния Кент и южния Есекс, предлага ползи, еквивалентни на само 1.5 пъти по-високи от направените разходи.

Ричард Лейард, един от авторите на доклада, казва, че икономиите от хората, които имат по-малко здравословни проблеми, връщат се на работа по-рано и претендират за по-малко социална подкрепа, си струва да бъдат с приоритет, защото намаляват общите разходи на правителството.

Вече разполагаме с науката, за да оценим съотношението ползи-разходи за повечето политики и те трябва да бъдат в основата на следващия преглед на разходите“, добавя той.

Дара Екимова: Не искам да живея в страх, Гергана също е жертва на заболяването си (видео)

Инвестициите в психично здраве са по-полезни от тези в пътища, според учени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции