<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37967" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фен награби М...

Партийните субсидии да станат 1 лев, спестеното – за детски градини, предлага Борисов (видео)

06 Юни 2019
0 3147

Законопроект за намаляване на партийната субсидия до 1 лев на глас е внесъл Министерски съвет в парламента вчера. Това бе обявено от премиера Бойко Борисов, цитиран от Mediapool

 

 

Промените трябва да влязт в сила от 1 юли 2019 г. Досега партиите, които имат резултат над 1% на избори, получаваха малко над 13 лева на глас, въпреки че по закон сумата е 11 лева.

 

 

""

 

 

Борисов обясни, че парите, които ще се спестят от субсидиите за партиите, ще отидат за строителство на детски градини и ясли.

 

 

ПАРТИИТЕ ЩЕ ВРЪЩАТ НАДВЗЕТИТЕ СУБСИДИИ ЗА ТРИ ГОДИНИ НАЗАД

 

 

“За книгите може да направим да няма данък (ДДС), защото образованието на нас винаги ни е било приоритет“, каза още Борисов.

 

 

С намаляването на партийните субсидии до 1 лв. на действително получен глас за партиите ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, се казва в официалните мотиви на Министерски съвет. Бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. би възлязла в размер на 14.6 млн. лв.
 

 

ПРОКУРАТУРАТА ПОТВЪРДИ: ВСИЧКИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА СА ВЗЕЛИ НАД 6,5 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ СУБСИДИИ

 

 

“Много се наслушахме на популизъм. Накрая ще стане като в Чехия, милиардерите и олигарсите ще управляват, а партиите ще станат собственост на бизнесмените. Нали знаете в една лудост, който се обяви срещу лудите, само го обявяват за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, обсъдихме го и в групата (на ГЕРБ), за да го защитя и го входирахме в парламента – субсидията да стане 1 лев на глас. Да видим тогава как ще се оправят партиите в следващите години, как ще ви плащат на изборите (на медиите), как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било“, каза още премиерът.

 

Той допълни: “Аз бих на изборите за кмет (на София) без нито един лев и без партия. За радост тогава германските фондации “Ханс Зайдел“ и “Конрад Аденауер“ се погрижиха да структурираме партията“.

 

 

СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ СА ПОВЕЧЕ ЗАРАДИ НЕСЪВЪРШЕНСТВО В ЗАКОНА, ОБЯСНИ ГОРАНОВ

 

За останалите искания за намаляване на ставките по ДДС, Борисов беше против.

 

“Всичко, което им се яде и им се пие, предлагат да е без данък. Аз ако съм журналист, ще им задам следния въпрос: Защо за толкова години управление на БСП и ДПС не направиха това. Защо сега казаха, че има пари в държавата, а преди при тях нямаше? Орешарски и Станишев защо не махнаха данъка? Ние сме добри стопани и събираме много пари за държавата“, каза премиерът.

 

 

""

 

 

Въпросът с намаляването на партийната субсидия бе поставен по време на референдума, организиран от „Шоуто на Слави“ през 2016 година. Мнозинството от българите подкрепиха предложението за драстично намаляване на субсидиите за партиите, но референдумът не постигна резултат, който да го направи задължителен. След това ГЕРБ и БСП обявиха, че подкрепят позицията на гражданите, но до намаляване на субсидиите не се стигна.

 

През последните две години парламентът на два пъти гласува запазването на сегашните партийни субсидии, включително с подкрепата на ГЕРБ. Въпросът отново бе поставен преди месец от шоумена Слави Трифонов, който разкри, че от години партиите получават субсидия, която е над определената в закона сума от 11 лева на глас.

 

 

Върховната административна прокуратура (ВАС) извърши проверка и обяви, че има данни за извършено престъпление от служители на Министерството на финансите по казуса. Според оповестените от прокуратурата данни, субсидията за петте представени в парламента формации е била 38.684 милиона лева или с 6.519 милиона повече от необходимото. Финансовият министър Владислав Горанов и ГЕРБ твърдят, че всичко е законно.
 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции