<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37991" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Правната комисия прие намаляване на партийната субсидия на един лев

06 Юни 2019
0 1476

Комисията по бюджет и финанси към парламента прие на първо четене намаляването на партийната субсидията на един лев, съобщава "Фокус". 

 

 

 

Предложението на управляващите бе подкрепено с гласовете на "Воля" и "Атака" или общо 10 "за". Единственият "против" бе Йордан Цонев от ПГ на ДПС, а от БСП не участваха в гласуването.

 

 

""

 

 

Предложението за намаляване на субсидията за един действителен глас от 11 лв. на 1 лв. бе мотивирано от заместник-министъра на финансите Росица Велкова. Тя обясни, че с намаляването на партийните субсидии ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи за партиите. По думите й с приемането на проектозакона бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. би възлязла на 14,604 млн. лв., а на годишна база, би възлязла на 29,208 млн. лв", каза още Росица Велкова.

 

 

Георги Търновалийски мотивира отказа на БСП да участва в гласуването като посочи, че подобно преразглеждане на бюджета, е несериозно отношение към парламентаризма.

 

 

По-рано днес парламента гласува промените в Закона за политическите партии, с които се фиксира размерът на партийната субсидия, бяха приети единодушно от Народното събрание на първо четене. Със 170 гласа "за" депутатите решиха субсидията, която получават партиите, да е в размер от 11 лв. за действително получен глас.  Причина стана разкритието на "Шоуто на Слави", че политическите сили с над 1% на парламентарните избори през 2017 г. взимат с 2.23 повече – общо 13.23 лв.

 

 

""

 

 

ПРОКУРАТУРАТА ПОТВЪРДИ: ВСИЧКИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА СА ВЗЕЛИ НАД 6,5 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ СУБСИДИИ

 

 

Изненадващо обаче тази сутрин премиерът Бойко Борисов предложи не 11 лева, а 1 лев субсидия на глас. Новото предложение вече е внесено като законопроект в Народното събрание, каза финансовият министър Владислав Горанов. Субсидията ще бъде намалена, считано от 1 юли тази година.

 

 

Горанов обясни, че след първи юли размерът на субсидията ще бъде така преизчислен, че всъщност партиите да получават по един лев на действителен глас. Според Горанов по-добро от партиите нямало измислено. Те трябва да имат надежден механизъм за финансиране, но след като системните партии, в случая колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Те през 2017 г. предложиха един лев партийна субсидия, посочи днес Горанов.

 

 

 

Всъщност избирателя отдавна даде одобрението си за 1 лев субсидия популистко или не. Предложението бе включено в референдума на Слави Трифонов за промяна на избирателната система. Тогава 3 489 080 българи участваха в референдума на 6 ноември 2016 г. За мажоритарен вот в два тура се обявиха 2 509 955. За задължително гласуване на избори и референдуми се обявиха 2 158 908. А за намаляване на държавната субсидия на партиите на 1 лев гласуваха 2 516 957.

 

 

На 30 октомври 2017 г. Народното събрание заседава до 3 часа след полунощ, за да дебатира и гласува законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. Със 103 гласа "за", 8 "против" и 37 "въздържал се" НС гласува субсидията за партиите и през 2018 г. да остане 11 лева на глас.

 

 

""

 

 

КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ХОДА НА БОРИСОВ С ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ?

 

 

Как реагираха днес партиите и кое е по-по-най-популизъм?

 

 

НФСБ ще подкрепи предложението за намаляване на партийната субсидия на един лев. Това каза пред журналисти в парламента лидерът Валери Сименов, член на ПГ "Обединени патриоти" по повод предложението на ГЕРБ.

 

 

"Предложението за намаляване на субсидията ще го подкрепим, но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите", коментира Симеонов. Той даде пример с телевизия "Скат" и попита какво лошо има да помага на НФСБ. "Официално, легално да се декларират сумите, защото другото е залитане към популизъм. За съжаление не само извънпарламентарни играчи залитат. Виждате, че същото залитане правят и големи парламентарни партии", коментира още Симеонов.

 

 

Той разкритикува коалиционния си партньор от ГЕРБ по повод сутрешната среща на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с парламентарната група, като посочи: "Премиерът е изпълнителна власт и няма работа в Народното събрание, да казва на депутатите какво да правят".

 

 

Симеонов бе категоричен, че при намаляване на партийната субсидия партиите ще паднат в ръцете на големи, задкулисни, икономически играчи.

 

 

ПГ "Воля – българските родолюбци" също заявиха, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев.

 

ДПС е против намаляване на партийната субсидия на един лев, смята това за популизъм, който ще доведе до тежки последици за демокрацията в България – ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчест бизнес. Тази теза застъпи заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което бе представено предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев от 1 юли 2019 г.

 

 

 

ВМРО се въздържа от подкрепа на предложението за намаление на партийната субсидия на един лев. Проблемът е, че предложението е частично. То отговаря на обществените очаквания, но не дава отговор откъде се финансират партиите. Това каза пред журналисти Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти". Веселинов заяви, че въпросът е много сериозен. Според Веселинов държавното финансиране е по-правилният вариант от финансирането с други източници, сред които фирми и бизнес лица, например.

 

"С предложението за субсидиите управляващите си правят кризисен ПР", заяви пред журналисти Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на "БСП за България" по повод предложението субсидията да стане един лев. Според Зарков въпросът за финансирането на партиите е много сериозен. "Не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, а след два часа да е насрочена комисия. Ние ще обсъдим много внимателно това предложение, няма да се оставим да ни пришпорват. Жалко е на гърба на закона, на Народното събрание и на държавния бюджет да се прави кризисен ПР", коментира Зарков.

 

 

 

Източник: Фокус

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции