<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38961" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вандали потр...

Слоган на Иван и Андрей е изплагиатстван от реклама на датска туристическа агенция? (видео)

10 Юли 2019
0 9437

Според пиар експерта Весислава Танчева, станалата скандална с двусмислените си и обидни за много хора послания рекламно-информационна кампания срещу демографската криза на Иван и Андрей, дори не е оригинална. В един от рекламните слогани на сдружението "ДНК" – "Майка ти ще се зарадва повече на внуче, отколкото на нов тиган", тя разпозна много сходно послание с това от кампанията на датска туристическа агенция от 2015-та година. 

 

КАМПАНИЯТА СРЕЩУ ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА НА ИВАН И АНДРЕЙ ВЪЗМУТИ С ДВУСМИСЛЕНИ ПОСЛАНИЯ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

""

 

 

Ето какво написа във фейсбук профила си Весислава Танчева: 

 

"Честно казано, изненадана съм от закъснялата реакция към кампанията на ДНК.

Изненадана съм, защото този класически плагиат беше (според мен!) скандал преди три години, когато започна. Още тогава неколцина маргинали измрънкахме, че крадената идея е насила вкарана в някаква фашизоидна православно-ортодоксална пропаганда, в която по никакъв начин не са поканени новородените българчета от нехристиянски семейства, например… Както и ред други очевадни глупости.

Но кампанията очевидно беше щедро спонсорирана, включително през еврофондове и никой не ни обърна внимание. Това, мрънкачите, все сме нЕкви лузъри, дето не сме успели на свой ред да се вредим на трапезата… 

Лично аз смятам, че краденето на рекламни идеи си е престъпление като всяка друга кражба и е израз на тотално креативно безсилие.

Гледам, сега хората се чудят от къде са им дошли тези глупави идеи.

Ами не са глупави, просто в оригиналния си вариант имат съвсем други цели!

Цялата концепция е безцеремонно гепена от това весело, шеговито и доста успешно датско нещо, което всъщност е реклама на… туристическа агенция! 

Разбира се, датският оригинал "Do it for Denmark! Do it for mom" (Направи го за Дания! Направи го за мама) залага на най-забавната част от пътуването, за да изтръгне младежите иззад компютрите и да ги качи на самолета! И ако това даде неочаквани странични резултати – ами добре дошло. 

Посланието е съвсем различно, макар да е ясно, че каквото и да стане, мама ще се зарадва.

Вариантът на съселите обаче, няма за цел да прати социални аутсайдери на ваканция, а да накара хората да вземат най-важното решение в живота си без да са сигурни, че са готови.

Това с един замах ликвидира целия приятен хумор в оригиналната кампания и предизвиква по-скоро обратна реакция. 

Лично аз съм споделяла тези две клипчета (има и още едно) на стената си преди 4-5 години, като пример за успешна туристическа реклама, която може би има и още един полезен ефект! 

Това е второто по време, от 2015 г и точно от него е копирани посланието "Направи го за мама", като съвсем директно е банализирана патриотичната заигравка в датското заглавие – алюзията майка-родина."

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции