<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39226" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо в СЕМ се ...

Директорът на НАП е в отпуск по време на скандала, Горанов я защитава (видео)

19 Юли 2019
0 5002

Може би ви е направило впечатление, че по време на скандала с теча на лични данни от масивите на НАП, не чухме нито дума по случая от директора на данъчната агенция Галя Димитрова. По този повод днес финансовият министър Владислав Горанов влезе в ролята на неин защитник и обясни, че шефката на ударената от хакерска атака институция е в годишен отпуск, цитира го OffNews.

 

 

""

 

 

"Директорът на НАП Галя Димитрова е изключително добър професионалист – имам ѝ пълно доверие за всичко, освен за информационната сигурност", обяви днес пред журналисти Горанов. 

 

ГОРАНОВ УЖ КАЗА, ЧЕ ИНФОРМАЦИЯТА НА НАП Е ЗАЩИТЕНА, НО ВЪВ ФЕЙСБУК СЕ СПОДЕЛЯ ИЗВАДКА ОТ ФАЙЛОВЕТЕ

 

Министърът добави, че му предстои разговор с Димитрова и коментира отсъствието ѝ по време на скандала.

 

"Г-жа Димитрова не сте я виждали пред камери, тъй като е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре", каза Горанов. Не става ясно защо при толкова голям проблем, не е прекратила отпуската си.

 

В същото време днес излезе информация, че шефката на НАП е в списъка с държавни служители, получаващи годишна заплата над 100 000 лева. За 2018 година тя е получила 123 486 лв. под формата на месечни възнаграждения. За сравнение – премиерът Бойко Борисов е взел "едва"  83 450 лв. от заплати за миналата година. 

 

500 000 ЛВ. ГОДИШНО ОТ ДЪРЖАВНА РАБОТА? НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО!

 

По случая с пробива в системата на институцията, която Галина Димитрова управлява, Владислав Горанов каза още: "Тепърва ще установяваме какви точно са пропуските и на кого са. В това число сме възложили на "Информационно обслужване" да извърши одит на системата и анализ на здравината ѝ, за да се предотврати поне за бъдеще този пропуск. Никой не е очаквал, че едно от новите приложения ще бъде толкова уязвимо."

 

Междувременно днес шефът на държавната фирма "Информационно обслужване" – Михаил Константинов, стана поредният, неглижирал ситуацията с теча на лични данни от НАП. В телевизионно интервю той заяви, че пробивът в информационната система е бил "сравнително левашки“. 

 

 

""

 

 

Константинов твърди, че в откраднатата информацията няма нищо критично. Колкото до личните данни, той защити тезата на финансовия министър Владислав Горанов, че трябва да се притеснява някой, който е скрил банкова сметка от съпругата си. Системата за ЕГН-та в България отдавна е пробита, само допреди няколко години номерата на всички висяха по стените по време на избори, добави Константинов.

 

ГОРАНОВ: ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА КОЙТО Е СКРИЛ БАНКОВИ СМЕТКИ ОТ СЪПРУГАТА СИ

 

Има доказателства, че именно 20-годишният ИТ-специалист Кристиян Бойков е проникнал в системата на НАП, каза още Константинов. Той отказа да даде повече подробности с аргумента, че тече разследване. Все пак заяви, че са иззети "компютърни конфигурации“, които съдържали доказателства. По повод тезата на адвокатите на Бойков, че той работи само на операционната система Линукс, а файлът, който разследващите смятат за основна следа, е създаден на Уиндоус, Константинов заяви, че защитниците са длъжни да говорят такива неща. 

 

Пробитата система на НАП е създадена и поддържана от самите тях, обясни Констатинов. Според него може да се окаже, че тестове за сигурност скоро не са ѝ правени.

 

 

Източници: OffNews и Mediapool

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции