<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45777" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Путин и Зеленски се срещнаха за първи път, под надзора на Макрон и Меркел

10 Декември 2019
0 460

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се срещнаха за първи път, пише Свободна Европа.

 

В Париж двамата се договориха "да работят за пълно и всеобхватно осъществяване" на прекратяването на огъня в източна Украйна до края на 2019 г. 

 

Разговорите между лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия продължиха повече от осем часа. Целта беше да се състави пътна карта за постигане на мир в Донбас, където продържава военният конфликт между украинската армия и подкрепяните от Москва сепаратисти. Президентите се разбраха също за размяна на пленници на принципа "всички срещу всички".

 

УКРАЙНА МОЖЕ ДА ЗАГУБИ И ДРУГИ ТЕРИТОРИИ, ПРЕДУПРЕДИ РУСИЯ

 

По думите на Зеленски, размяната на пленници ще бъде осъществена на 24 декември. Ще бъдат определени три зони, за които се предвижда "оттегляне на силите и оборудването до края на март 2000 г."

 

Още преди разговорите в Париж, украинските и подкрепяните от Русия въоръжени сили се бяха оттеглили от три зони по фронта в източна Украйна, където войната продължава шеста година, а жертвите дотук са над 13 хиляди.

 

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ГАФ В ЕФИР: БНТ ПУСНА КАРТА НА УКРАЙНА БЕЗ КРИМ (СНИМКИ)

 

Това е първата среща лице в лице на Путин и Зеленски. Те не постигнаха съгласие за график за провеждане на местни избори в източна Украйна, както и за границите на региона, който не е под контрола на Киев.
 

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи разговорите като плодотворни, а германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че очаква разширяване на мандата на наблюдателите от Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ).

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции