<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46038" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Какви ще са последствията от спирането на Боинг "737 МАХ"?

18 Декември 2019
0 766

Кризата с Боинг 737 МАХ става все по-лоша, а краят ѝ все още е зад хоризонта.

 

През март, следвайки втората от двете фатални катастрофи, при които загинаха общо 346 души, компанията обеща, че проблемът ще бъде остранен в  рамките седмици, но е факт, че това не беше вярно и в момента не се знае кога 737 МАХ ще бъде отново във въздуха.

 

В крайна сметка, Боинг спря производството на самолетите в понеделник и въпреки че те могат да се озоват във въздуха по-рано, анализатори прогнозират, че това ще се случи най-рано през 2023-та година.

 

 

Съвсем наскоро – през миналата седмица, Боинг заяви, може да получи подновен лиценз за самолета до края на тази година. Тогава администраторът на Федералната авиационна админстрация (ФАА) Стивън Диксън обаче заяви, че има много неща, които трябва да се изпълнят, за да бъде одобрен самолета дори през 2020 г.

 

Това е подтикнало компанията за понеделнишкото ѝ решение да спре производството на 737 МАХ от следващия месец, за неопределен период от време.

 

Кога 737 МАХ ще полети отново?

 

Анализаторите твърдят, че е трудно да се каже кога самолетът може да получи одобрение, заради липсата на информация от страна на компанията и федералната администрация. Единственото, което предоставят като информация е, че продължават да работят върху подобренията на самолета, за да го направят напълно безопасен.

 

"Получаваме малки парченца информация… Бих казал, че средата на февруари е предположение, но може и да е март. Доста е трудно да се каже, че ще бъде дата X или Y“, твърди анализатора Кай фон Румор от Cowen.

 

Роналд Епщайн, анализатор от "Bank of America" пък твърди, че лиценза може да бъде издаден около 1-ви март, но е вероятно да се случи и през май.

 

В БОИНГ СА ЗНАЕЛИ ЗА ДЕФЕКТИТЕ НА "737 МАХ" МЕСЕЦИ ПРЕДИ ТРАГЕДИИТЕ

 

Колко време ще отнеме на Боинг да достави самолетите, които е произвела?

 

Боинг продължи да произвежда самолетите от момента на заземяването, въпреки че не успя да ги достави на клиентите. Това не позволи на компанията да получи по-голямата част от парите си за продажбите, защото клиентите на авиокомпаниите плащат основната част от дължимото при доставката.

 

Компанията има около 400 завършени самолета, паркирани в щатите Вашингтон и Тексас, които чакат одобрение за търговски полети. Компанията твърди, че ще отнеме време поне до 2021 г., преди да може да достави самолетите на клиентите си, но анализаторите смятат, че това може да се отложи дори до средата на 2022 г., в зависимост от това кога компанията започне да ги произвежда отново.

 

Част от това закъснение е и фактът, че авиокомпаниите не могат да поемат незабавно всички самолети, които Боинг е произвел за тях, защото се нуждаят от време, за да интегрират самолетите в своите флотилии.

 

"Два или три самолета на авиокомпания на месец биха били доста агресивен график", твърди Епщайн.

 

Другото нещо е, че процесът на доставяне на самолетите ще отнеме време, особено след като самата FAA вече ще сертифицира всеки самолет поотделно. В миналото на Боинг бе позволено да изпраща самолетите в момента, в който напуснат завода.

 

"Това са доста самолети за доставка, на които трябва да се направят обстойни проверки", каза фон Румър.

 

Ще има ли съкращения?

 

Засега поне Боинг ще задържи всички свои служители, участвали в производството на новите самолети. Фон Румър сподели, че това отчасти е индикатор за силата на настоящия пазар на труда, като националната безработица е най-ниската от 50 години насам и дори още по-ниска в района на Сиатъл  – 3,3%.

 

Компанията не иска да рискува загубата на служителите, които ще трябва да наеме отново, когато започне повторното производство на самолетите.

 

Какво ще се случи с доставчиците на компанията обаче е по-малко ясно. Няколко от тях заявиха във вторник, че все още чакат насоки от Боинг, но анализаторите смятат, че компанията ще трябва да предостави известна финансова подкрепа на своите доставчици, за да гарантира, че те ще са готови, когато производството на 737 МАХ започне отново.

 

"Очакваме Boeing да подкрепи  доставчиците си с цел запазване на трудовите и производствените възможности", каза анализаторът на JPMorgan – Сет Сейфман в понеделник.

 

Какви ще са финансовите последствия за Боинг?

 

Въпреки че компанията ще спести пари чрез спиране на производството, тя все още ще има значителни разходи, докато производствените линии не работят.

 

"Смятаме, че Боинг харчи близо 2 милиарда долара на месец за производството на 737 МАХ, но това няма да падне до нула по време на спирането. Засега предполагаме, че около 50% от разходите по веригата на доставки се задържат, което води до месечни разходи на пари, по-големи от 1 милиард долара", добави Сейфман.

 

Боинг вече отпусна 5 милиарда долара, за да компенсира авиокомпаниите за заземяването на самолетите, но това вероятно е само част от крайните финансови последствия. Компанията заяви, че ще даде финансова актуализация, когато отчете резултатите от четвъртото тримесечие.

 

ПИЛОТИ СЕ ОПЛАКВАЛИ ОТ БОИНГ 737 МАКС 8 ОЩЕ ПРЕДИ КАТАСТРОФИТЕ

 

Според Епщайн заземяването на 737 МАХ в крайна сметка ще струва на компанията около 14 милиарда долара.

 

Добрата новина за Боинг е, че вероятно може да си позволи този вид финансов удар, тъй като има силен баланс и достъп до капиталовите пазари, необходими за набиране на средства и по-добър кредитен рейтинг от авиокомпаниите, които са ѝ клиенти.

 

Какъв ще е ударът върху американската икономика?

 

Въпреки всичко казано до сега, спирането на производството е голямо събитие, което в крайна сметка може да засегне не само Боинг и авиокомпаниите, но и в националната икономика. Ако продължи до март, това може да намали брутния вътрешен продукт на САЩ през тримесечието с около 0,5% , според оценките на икономисти. Икономическият удар може да бъде дори още по-голям, ако доведе до съкращения в компанията.

 

„Решението на Боинг да спре производството на самолета 737 МАХ може да нанесе голям удар на производствения сектор, точно когато перспективите започват да се подобряват“, пише Майкъл Пиърс, който е старши икономист от Capital Economics.

 

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции