<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78393" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Парламентът ...

Скандална законова поправка, която увеличава дълга при кредит двойно, е минала незабелязано в парламента

20 Ноември 2020
0 1901

Разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, т.е. не от банка, може да достигнат до двойния размер на главницата и няма да се считат за прекомерни, съобщава “Лекс”.

Предложението е внесено между две четения от независимият депутат Спас Панчев, който преди това бе част от групата на левицата. Гласуването на промените в Закона за ДДС с препратка към Закона за потребителския кредит (ЗПК) е преминава без каквито и да било дебати в предпоследната разпоредба на близо 180-страничния доклад по ЗДДС. 

Скандална законова поправка, която увеличава дълга при кредит двойно, е минала незабелязано в парламента

През лятото евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев обяви, че управляващата коалиция предлага 10-годишна давност на дълговете на физически лица, с което обяви “края на вечните длъжници”.

Депутати от ГЕРБ и “Патриотите” предлагат 10-годишна давност за дълговете на физически лица (видео)

Според приетото от депутатите това трябва да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Ако това се случи, може да се случи например следното: ако сключилият договор за 5000 лв. кредит например не изпълни условието по него в тридневен срок да представи поръчител, ще може да му се начислят до 10 000 лв. разходи за неизпълнение. И съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна.

Омбудсманът на републиката Диана Ковачева ще сезира Конституционния съд, ако текстът бъде обнародван.

Скандална законова поправка, която увеличава дълга при кредит двойно, е минала незабелязано в парламента
Омбудсманът Диана Ковачева. Снимка: БулФото

“Абсолютно недоумение буди в мен решението на Народното събрание от вчера, с което окончателно беше прието неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Смятам, че тази промяна е категорично неприемлива и в ущърб на гражданите”, аргументира се тя.

Промяната в ЗПК идва, след като в ГПК бяха направени изменения, с които съдът беше задължен да следи за неравноправни клаузи в заповедното производство и започна много активно да го прави и да обявява за нищожни договорки по кредити, припомня още “Лекс”

„Като омбудсман нееднократно алармирах народните представители за огромния брой жалби, в които гражданите се оплакват точно от неравноправни клаузи в договорите с фирмите за бързи кредити, прекомерни лихви, неустойки, такси и др. Това беше и основният проблем, който отчетливо излезе като особено сериозен при анализа на жалбите на гражданите и който поставих на вниманието на депутатите при представяне на доклада ми през септември”, припомня Ковачева, изразявайки недоумение от действията на мнозинството в Народното събрание.

Скандална законова поправка, която увеличава дълга при кредит двойно, е минала незабелязано в парламента

Колектори продължават да заплашват и тормозят платци

Дали текстът ще влезе в сила и кога зависи първо от това дали президентът Румен Радев няма да наложи вето. Ако не го направи – опция има и за сезиране на Конституционния съд. Това могат да направят 48 депутати, президентът, тримата първи в съдебната система и при нарушени права на гражданите – омбудсманът. 

Източник: “Лекс”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции