<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80021" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицията въ...

Министър Сачева: Нагласата ни е за поетапно отваряне от 21-ви, няма повод за оптимизъм (видео)

15 Декември 2020
0 719

“Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но много са крехки тенденциите, за да можем напълно да отпуснем мерките”, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването “Здравей, България” по NOVA.

Тя обяви, че нагласата на повечето членове на кабинета е след 21 декември да започне поетапно, но не и пълно отваряне на затворените в момента обекти.

По думите ѝ, решението за евентуалното разхлабване на действащите противоепидемични мерки ще се вземе на базата на здравните данни. Тоест – решението няма да е политическо.

Бойко Борисов: Отваряме държавата на 21 декември (видео)

При обявяването на новите мерки премиерът Бойко Борисов, както и членовете на кабинета, обещаха, че всичко ще бъде отворено на 21 декември. Последваха две седмици, в които обаче идваха различни послания от властта, за да стигнем до този момент, в който е твърде вероятно да няма отваряне на всички икономическите субекти, затворени с нарочна заповед.

Министър Сачева: Нагласата ни е за поетапно отваряне от 21-ви, няма повод за оптимизъм (видео)

“Аз по-скоро ще се ваксинирам, след като се запознах с някои факти около ваксините. Първоначално мислих, че трябва да бъда по-внимателна и повече информация трябва да събера, но сега вече се убедих и съм по-скоро склонна да се ваксинирам”, коментира социалният министър решението си дали ще се ваксинира срещу Covid-19.

Министър Сачева: Нагласата ни е за поетапно отваряне от 21-ви, няма повод за оптимизъм (видео)
Снимка: Pixabay

Що се отнсая до антикризисните мерки, които правителството предприе, Сачева заяви, че около милион са хората, които до момента са ползвали всички услуги в пандемията на правителството. Тук обаче е важно да се отбележи, че в тази сметка има над половин милион души, които ползват т. нар. патронажна грижа и други социални схеми, които са активни по принцип, а не заради пандемията. 

Министър Сачева: Заявленията за помощ от 24 лв. за неплатен отпуск ще се подават от понеделник (видео)

За помощ от 24 лв. на ден досега са кандидатствали 3000 работодатели на 15 000 души. Плащането на парите, които Сачева преди време обяви, че не стигали за живот, но стигали за поддържането на осигурителния статус, е започнало вчера. 

Министърката призна и че безработицата е потеглила рязко нагоре през ноември и дори заяви, че очаква през декември числата да са още по-големи. През 11-ия месец в годината е достигнала до 6,7%, но само в първата седмица на декември има подадени нови 8000 заявления.

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции