<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96380" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тошко Йордан...

“Репортери без граници” остро критикуват БНТ за отразяването на изборите

11 Август 2021
0 501

“Репортери без граници” остро критикуват БНТ за отразяването на изборите. Това става ясно от публикувана на сайта им позиция.

Организацията е силно притеснена заради небалансираната редакционна политика на обществената телевизия

Пристрастното отразяване на изборите от страна на обществената телевизия подчертава спешната необходимост от силни защитни мерки в България. Репортери без граници (RSF) призовават политическите сили в новия български парламент да извършат дълбоки, системни реформи за укрепване на независимостта на обществените медии. Българската национална телевизия (БНТ) наруши законовото си задължение да предоставя безпристрастно отразяване на кампанията преди парламентарните избори, проведени на 11 юли.

Според доклад за изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), БНТ не е изпълнила задълженията си като обществена телевизия. Тя е предоставила повече ефирно време на ГЕРБ, управляващата партия в България до април.

„По БНТ1, по време на сутрешните и вечерните новини в праймтайма, всички кандидати за народни представители получиха общо 28 минути. Те до голяма степен бяха съсредоточени върху ГЕРБ (17 минути), главно с положителен тон“, се казва в доклада на ОССЕ.
Неуспехът на БНТ да запази неутралитет и да осигурява равенство в представянето на конкуриращите се политически партии е още по-безсрамен. Скоро след изборите на 4 април, правителството на премиера Бойко Борисов отпусна допълнителни 10 милиона евро на БНТ за покриване на натрупани дългове. Някои от респондентите на ОССЕ възприемат това като “награда за благоприятната редакционна политика“, се отбелязва в доклада.

Искане за оставката на Емил Кошлуков

Пристрастията на БНТ предизвикаха сблъсък между министъра на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Преди Кошлуков беше програмен директор в телевизионния канал на крайнодясната политическа партия Атака. Минеков призова за оставката на Кошлуков. Мотивът му – БНТ е нарушила закона, като е благоприятствала ГЕРБ и като държавна структура е заплашила националната сигурност.

На 28 юни Ивелина Димитрова подаде оставка като член на Съвета за електронни медии (СЕМ), регулатор на електронните медии. Тя заявяви, че се е оказала безсилна да направи нещо по отношение на медийните пристрастия преди изборите. „Личните атаки не създават атмосфера, която да насърчи търсенето на отговорите на въпроси, които обществото очаква“, каза тя.

Липсата на независимост на БНТ става още по-видима поради безпричинното предсрочно прекратяване на договори на десетки служители по време на управлението на Кошлуков. През юни т.г. бивши журналисти от БНТ, включително Искра Ангелова, чийто граждански договор е прекратен през 2019 г., настояват за оставката на всички членове на СЕМ и за промяна в правилата за подбор на СЕМ, така че регулаторът да включва и хора, които не са политически обвързани, а са обществено признати заради своите професионални способности.

Във видеото ви припомняме техния протест миналата година.

"Репортери без граници" остро критикуват БНТ за отразяването на изборите

“Репортери без граници”: Не чакайте Борисов, създайте комисия за медиите преди изборите

В подкрепа на свободата на словото

„Ние подкрепяме тези журналисти в усилията им да постигнат реформа на Българската национална обществена телевизия. Това е искане, което заслужава вниманието на властите“, каза Павол Шалай, ръководител на бюрото на Репортери без граници в Европейския съюз и на Балканите.

„Време е парламентът, избран на последните избори, най-накрая да проведе задълбочени системни реформи. Само така ще се се справи с липсата на независимост, която демонстрира общественият телевизионен оператор.

Също така призоваваме законодателите да вземат предвид предложенията, направени от Репортери без граници преди изборите. Целта е да се изведат медиите от задънената улица, която са достигнали те по отношение на свободата си в България. България е на последно място сред страните членки на Европейския съюз по свобода на медиите според нашия индекс,” каза още той.

Сред многото си препоръки през март Репортери без граници заяви, че независимостта на обществените медии трябва да бъде подсилена чрез гарантиране на тяхната финансова независимост и по-голяма прозрачност на разходите. Организацията настоя и за промяна на процедурата и критериите за избор на техните ръководители. Това би гарантирало, че те са медийни специалисти без политически обвързаности.

В доклада за върховенството на закона от 20 юли, Европейската комисия стигна до същия извод като Репортери без граници. Тя разкритикува властите на страната за липсата на отговор на предложенията на Репортери без граници.

България е на 112-о място от 180 държави в Световния индекс за свобода на медиите на Репортери без граници за 2021 г.”

“Репортери без граници” остро критикуват БНТ за отразяването на изборите

Източник: “Репортери без граници”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции